Ev yoğurdu

EV YOĞURDU:

Yoğurdun faydalarından yüzyıllardır bahsedilmesine rağmen,dünyada hala bir çok insan yoğurdun sağlık üzerindeki faydalarının maalesef farkında değil. Pek çok bilimsel yayında ise yoğurdun abdominal yağların (karın bölgesi)  azalmasında ne kadar etkin olduğunu gösteriyor. Yoğurt tüketimini beslenme uzmanı olarak son derece önemli bulduğum için, hem programlarımda sıklıkla kullanıyor hem de sağlık üzerindeki olumlu etkilerini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yoğurtta bulunan faydalı bakteriler

Yoğurdun içinde,  enfeksiyon ve hastalıklara yol açan zararlı bakterileri önleyen faydalı bakteriler de vardır. Yoğurtta bulunan canlı bakterilerin (lactobacillus acidophilus, lactobacillusbulgaricus,lactobacillus GG, ve/veya bifidobacteria varyantları) mideyi iyileştirme ve koruma özelliği olduğu da biliniyor . Ayrıca yoğurt sindirim kolaylığı nedeniyle özellikle bebekler için iyi bir besindir.Mayalanma sürecinde süt şekeri olan laktoz parçalanarak sindirimi daha kolay iki ayrı şekere dönüşür. Süte kıyasla hazmı daha kolay bir besine dönüşmesinden dolayı laktoz intoleransı olan kişiler bile çoğunlukla yoğurt yiyebilirler.Süte kıyasla  kalsiyum emilimi de daha yüksektir yoğurtun…

Hazır yoğurtların katkı maddeleri içermesi sebebiyle evimde yaptığım yoğurdu tüketiyorum ve kızım Duru’ya da bu yoğurttan veriyorum. Sizinde sağlığınız için sanırım 10 dakikanız vardır.

EV YAPIMI YOĞURT TARİFİ:

2 litre günlük süt, 1 kutu prebiyotik maya

2 litre sütü kaynatıyoruz, parmağınız ile çok sıcak olmayan ancak ısıyı hissedebileceğiniz sıcaklığa kadar soğutuyoruz. Prebiyotik mayayı biraz süt ile hafif sulandırıyoruz. Çelik tencere içindeki süte sadece tencere çevresi boyunca kaşık ile azar azar maya ekliyoruz ama kesinlikle kaşık sütün içine değmiyor ve karıştırmıyoruz. Tencereyi kapatıyoruz ve havlu ile sarıp 50 derece civarı fırın içinde (ısıtılıp kapatılmış fırın) uyumaya bırakıyoruz. Yaklaşık 12 saat sonra fırından çıkarıp buzdolabında soğumaya bırakıyoruz…

Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı