Sindirim sisteminde oluşan gaz miktarı, beslenme başta olmak üzere bazı faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmekle birlikte genellikle insanlar günde 13-21 kez arasında gaz çıkarır. İnsanlarda gaz oluşumu ve gaz çıkarmak normal olsa da pek çoğumuz için utanç verici bir durum olarak algılanır.
Gazın yaygın nedeni bağırsak bakterileri tarafından üretilen hidrojen ve metan gazlarıdır. Yiyecekler ince bağırsaktan geçerken şekerler ve nişasta, selüloz gibi polisakkaritler sindirilemediğinden bu gazlar oluşur. Bağırsak bakterileri tarafından üretilen bir diğer gaz ise karbondioksittir ancak bu gaz bağırsaklar tarafından büyük ölçüde emilir ve anüsten çıkan gazda katkısı oldukça azdır.
Ağrılı bir şekilde yaşanan gaz sorunu genellikle başka bir sağlık sorununun habercisidir. Örneğin laktoz duyarlılığı, hassas bağırsak sendromu, çölyak hastalığı ya da mide üşütmesi bunun nedeni olabilir. Hava yutma gaz oluşmasının bir diğer nedenidir. Buna bağlı gelişen gaz genellikle aşırı derecede rahatsız edici bir boyut kazanmaz.
Bağırsaklarda gaz üretimini tamamen önlemek mümkün değildir fakat beslenme ve yaşamınızda uygulayabileceğiniz ve aşağıda listelediğimiz bazı basit yöntemlerle gaz oluşumunu ve ağrılarını azaltabilirsiniz.
– Yavaş yiyin: Çok hızlı yemek gaza ve gaz ağrılarına neden olabilir. Gıdaları daha uzun süre çiğnemeniz sindirime yardımcı olur, hazımsızlık ve şişkinlik şikayetlerini azaltır.
– Sakız çiğnemeyin: Sakız çiğnemek hava yutmanıza ve bu da gaz oluşumuna neden olabilir. Sakızlardaki yapay tatlandırıcıların gaz ve şişkinlik yapıcı etkisi bulunmaktadır.
– İçecekleri pipetle içmeyin: İçecekleri pipetle içmek beraberinde hava yutmanıza ve dolayısıyla gaza neden olabilir. Aynı şekilde şişeden direkt içmek de şişenin ebat ve şekline göre aynı etkiye sahip olabilir.
– Sigara içmeyin: İster normal ister elektronik sigara kullanın sindirim sistemine hava girer. Sigara içmek ayrıca pek çok hastalıkla ilişkili olduğundan sigarayı bırakmak en gaz oluşumu açısından akıllıca yoldur.
– Gazlı içecekleri tercih etmeyin: Gazlı içecekler fazla miktarda gaz almanıza, şişkinliğe ve ağrıya neden olabilir.
– Sorun yaratan yiyecekleri tüketmeyin: Bazı yiyecekler bazı kişilerde gaz oluşmasına neden olabilir. Aşağıdaki yiyecek ve içecek gruplarının hangisi ya da hangilerinin sizin için sorun yarattığını kişisel deneyimlerinizle belirleyebilirsiniz.
-Aspartam, sorbitol ve maltitol gibi yapay tatlandırıcılar
-Brokoli, karnabahar ve lahana gibi turpgiller
-Kızartılmış besinler
-Soğan ve sarımsak
-Yüksek yağlı gıdalar
-Baklagiller
-Süt ve süt ürünleri
-Baharatlı gıdalar
– Bitkisel çaylar tüketebilirsiniz: Bazı bitkisel çaylar sindirime yardımcı olabilir. Gaz oluşumuna karşı anason, sarı papatya, nane ve zencefil çaylarını deneyin. Anason ishale ve beraberinde gaza neden olabilir, fakat kabızlık nedeniyle sıkışmış gazın giderilmesini sağlar.
– Karanfil yağı: Karanfil yağı şişkinlik, gaz ve hazımsızlık şikayetlerinin giderilmesine yardımcı olabilir. Yemeklerden sonra karanfil yağı tüketimi sindirim enzimlerini arttırarak bağırsaklardaki gaz miktarını azaltabilir.
–Elma sirkesi: Mide asidi ve sindirim enzimlerinin üretilmesine yardımcı olur ve gaz ağrılarını hafifletir. Bir bardak suya bir çorba kaşığı sirke ekleyerek yemeklerden önce tüketebilirsiniz. Sirke diş minesine zarar verebileceğinden ağzın su ile çalkalanması doğru olacaktır.
– Sıcak su torbası: Sıcaklık bağırsaktaki kasları gevşeterek gazın bağırsaklarda ilerlemesine yardımcı olur. Ağrı hissini hafifletebilir.
– Probiyotik tüketin: Araştırmalara göre bifidobacterium ve lactobasillus bakteri suşları içeren probiyotikler şişkinlik, bağırsak gazı ve abdominal ağrıların giderilmesinde etkilidir.
– Egzersiz yapın: Egzersiz bağırsaktaki kasların gevşemesi ve sindirim sisteminde gazın ilerlemesine yardımcı olur. Yemeklerden sonra yürüyüş ya da yoga gibi egzersizler iyi gelebilir.