Gıda alerjileri

Gıda Alerjisi: Riskleri minimuma indirin
Gıda alerjilerinden korunmak için pek çok noktaya dikkat çekebiliriz. Anne ve babalar çocukları doğduklarında ve yeni ek gıdalara geçtiğinde hatta emzirirken bile olabilecek besin alerjilerinden endişe duyarlar.

Gıda alerjilerinden çok ciddi boyutta olanlar bile vardır. Bu sebeple çocuğunuzun alerji riskini azaltmak için yapabileceklerinizi bilmeniz önemlidir.

•Çocuklarda Gıda alerjileri oldukça nadirdir aslında. 2007 yılında, yaklaşık 18 yaşın altında çocukların %4 ünde yiyecek veya sindirim alerjisi vardı.

•Çocukların büyürken en sık alerjileri, yumurta, inek sütü ve soyaya karşı gösterirler. Bu gıda alerjileri yetişkinlerde ve ergenlerde çok daha az yaygındır .

Bu sayacağım sekiz gıda çocuklarda %90 oranında alerji yapabilir: İnek sütü,yumurta, yer fıstığı, ceviz, balık, kabuklu deniz ürünleri, soya ve buğdaydır. Bu sayacağım dört gıda ise yetişkinlerde alerji nedeni: balık, kabuklu deniz ürünleri, ceviz ve yer fıstığı.

Eğer alerjiniz olan gıdayı biliyorsanız gıda alerjisini önlemek için tek yolu bu gıdayı ve bu maddeyi içeren tüm hazır gıdaları tüketmekten kaçınmaktır.Gıda alerjileri için ümit verici tedavi çalışmaları hala devam etmektedir.

ÇOCUĞUNUZDA GIDA ALERJİSİ OLMA RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN İPUÇLARI:
Çocuğunuzun doğduktan sonraki ilk yılında (özellikle aile bireylerinde herhangi bir besin alerjisi varsa ) beslenme planlarında bazı önlemler alarak oluşma riskini kaldırmayı garanti edemeyiz ancak riski azaltabiliriz.

Bebeğinizin en az 6 ay süreyle sadece anne sütü beslenmesi, inek sütü bazlı formüllerle beslenen bebeklere göre yaşamın erken dönemlerinde atopik dermatit, inek sütü alerjisi ve hırıltılı solunum oluşma sıklığını azaltır.Yapılan araştırmalarda soya bazlı bebek formülalarının kullanımı alerji önlemede anlamlı bir role sahip olduğu görünmüyor.

Katı gıdalara kesinlikle 6 aydan önce başlamayın. Ancak 6 ayıda çok geciktirmek gıda alerjilerini azaltmada çok etkili bir yöntem olarak görülmemekte.

Bununla beraber bebeğinizi alerji riskinden korumak için hamilelik döneminde , emzirme döneminde alerji riski olan gıdaları ( balık, yumurta, çilek, yer fıstığı vb.) tüketmemeniz durumunda da %100 alerji olmaz demek henüz mümkün değil.
Bebeğinizde aniden, bir deri döküntüsü gelişir, hırıltılı solunum oluşur, kusma ya da aşırı ishal gibi durumlarada bir besin allerjisinden şüphelenebilirsiniz ve hemen çocuk doktorunuza başvurmalısınız.

Bir kez çocuk doktorunuzun alerji testi ile onayladığı gıdaları kesinlikle çocuklarınızdan uzak tutmalı ve bu konuda onları eğitmelisiniz.

• Potansiyel etkiler açısından besin etiketlerini okuyun. Eğer bir madde ne olduğunu bilmiyorsanız, detaylar için üretici firmayı arayın.

• Bu konuyu aile, aile yakınları ve çocuğunuzun öğretmeni ile konuşun. Bazı insanlar çok düşük miktarda bile allerjen madde alınsa neler olabileceği konusunda bilgi sahibi olmayabilir.

Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı