Grip Olduğunuzda Ne Yemelisiniz?

Grip olan insanların genellikle iştahları kapanır. Bu nedenle gripken yemek ve içmekten keyf alamaz hale gelebilirsiniz. Ne var ki grip olduğunuzda bazı gıdaları tüketmeniz iyileşme sürecinize yardımcı olabilmektedir. Bu yazıda grip olan insanlar ne yemeli ve ne yememeli konusunda bilgiler verilmektedir.

Hangi besinler gripten kurtulmanıza yardımcı olabilir?

Tıbbi araştırmalar, aşağıdaki besinlerin grip belirtilerini hafiflettiği ve iyileşme sürecini hızlandırdığını göstermektedir.

Tavuk suyu çorba:

2000 yılında yapılan bir araştırma tavuk suyu çorbanın vücutta iltihabi tepkileri azalttığını göstermektedir.

Tavuk suyu çorba burun ve solunum yollarındaki tıkanıklığın giderilmesine ve üst solunum yollarındaki diğer belirtilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.

Aslında tavuk çorbası kadar olmada da diğer çorbalar da grip belirtilerinin hafifletilmesi yardımcı olabilmektedir. Vegan ve vejetaryenler sebze çorbalarını içerek benzer faydalar sağlayabilirler.

Çorbalar besleyici, sindirimi kolay ve yatıştırıcıdır. Su içerdikleri için vücudun susuz kalmasını da önler.

Sarımsak:

Sarımsak antimikrobiyal özellikler taşır. Bu özellikleri sayesinde grip ve soğuk algınlığı da dahil olmak üzere enfeksiyonlarla mücadele ederek bağışıklık sistemine destek olur.

Bir araştırmada 3 ay süresince sarımsak tabletleri verilenlerin plasebo tabletler verilenlere kıyasla daha az soğuk algınlığı geçirdikleri belirlenmiştir.

Yemeklerinizde sarımsağı bol kullanmak gribi atlatmanıza yardımcı olabilir.

C vitamininden zengin besinler:

C vitamini yüksek olan sebzeler ve meyveler bağışıklık sistemini destekler.  En yüksek C vitamini içeren besinler ise şunlardır:

-Acı ya da tatlı yeşil ve kırmızı biber

-Portakal, greyfurt, mandalina ve limon dahil narenciyeler

-Kivi

C vitamini açısından zengin olan besinler aynı zamanda sağlık açısından pek çok faydası olan flavonoidler için de iyi kaynaklardır. Flovonoidler üst solunum yolu enfensiyonların oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.

Hem C vitamini hem de flovonoidler açısından zengin diğer sebzeler ve meyveler ise şunlardır: Kırmızı, mavi ve mor renkli meyveler ve sebzeler, çiğ olarak tüketilmek üzere koyu yeşil yapraklı sebzeler, çiğ brokoli…

Zencefil:

Özellikle mide bulantılarına karşı etkilidir, sindirim sürecine yardımcı olur. Zencefili yemeklerinizde kullanabilir, sıcak su, bal, limon ile birlikte çay olarak içebilirsiniz.

Yeşil yapraklı sebzeler:

Yeşil yapraklı sebzeler iyi lif kaynakları olarak sindirime yardımcı olurlar. Ayrıca demir, C vitamini ve folik asit için çok iyi kaynaklardır. Bunlar bağışıklık sistemini destekler.

Yeşil yapraklı sebzeler antibakteriyal ve anti infamatuar özellikler de taşırlar ve gribin iyileşmesine yardımcı olabilirler. Ispanak, kara lahana, roka ve pazı gibi yeşillikleri grip olduğunuzda daha fazla tüketmeniz doğru olacaktır.

Muz:

Lif ve potasyum kaynağı olan muz sindirimi rahatlatır. Kusma, ishal ve ateş gibi belirtilerde vücut potasyum ve diğer elektrolitleri kaybettiği için bu kaybedilenlerin yerine konmasında muz ideal besindir.

Yoğurt:

Canlı bakteriler içeren yoğurt aynı zamanda bir protein kaynağı olarak da gribin iyileşmesine yardımcı olabilir. Fareler üzerinde yapılmış olan br çalışmada yoğurdun grip virüsü ile mücadele ettiği belirlenmiştir.

Su:

Su içmek vücudun grip ile savaşmasında en etkili yöntemdir. Bol miktarda su içmek böbrekler yoluyla vücudun arındırılmasına yardımcıdır. Hastalık nedeniyle kaybedilen sıvının yerine konmasında da ideal sıvı sudur. Suyun yanı sıra çorbalar ve bazı bitki çayları grip olan kişilere önerilir.

Gripken ne yememeli

Bazı yiyecekler ve içecekler iyileşme sürecinizi uzatabilir. Bu nedenle grip olduğunuzda bunlarda uzak durmanızda fayda vardır.

Uzak durulması gereken yiyecek ve içecekler şunlardır: Alkol, tuz ve şeker yoğun işlenmiş gıdalar, yağlı besinler, süt ve yemesi zor olan sert gıdalar.