Yeni bir çalışmaya göre sağlam bir kahvaltı yapmak ve gün içinde atıştırma alışkanlıklarından vazgeçmek, daha sağlıklı yaşamada ve kilo almayı önlemede kilit rol oynamaktadır.
Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması-2010 verilerine göre ülkemizdeki erkeklerin %20.5’i ve kadınların %41’i obezdir. Toplamda fazla kilolu olanlar %34.6’, fazla kilolu ve şişman olanların oranı ise %64.9 gibi ürkütücü bir boyuta ulaşmıştır.
Fazla kilolu olmak sadece görsel bir sorun değildir. Bu durumdaki kişilerde aynı zamanda kalp hastalıkları, diyabet ve kanser gibi ciddi sağlık problemleri açısından da daha fazla risk altındadır.
Beslenme üzerine yapılan bilimsel çalışmalar, her geçen gün yeni verilerle beslenmenin vücut üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmaya devam etmektedir. Örneğin bazı kan değerlerinin kilo verme diyetlerinin başarısında gösterge olabileceğine dair yeni bir çalışma bulunmaktadır.
Güçlü Kahvaltı Yap, Akşam Yeme
ABD ve Çek Cumhuriyeti’nden iki üniversitenin işbirliğinde yürütülen ve Journal of Nutrition Dergisinde yayınlanan bu yeni araştırmada yemeğin zamanlamasının ve sıklığının kilo verme ya da almada etkili olduğu belirlendi.
Çalışmada, daha önceden yapılmış olan Adventis Health Study II (AHS-2) araştırmasına katılmış, yaşları 30 ve üzeri olan 50.000 den fazla kişinin verileri incelendi. Farklı tipte ve ölçülerde olan bu kişilerin beslenme alışkanlıkları ve bunun sağlık üzerindeki etkileri 7 yıl boyunca takip edildi.
Çalışma başlangıcında, katılımcılardan tıbbi geçmişi, yeme alışkanlıkları, fiziksel aktivite ve diğer ilgili bilgileri içeren bir anket doldurmaları istendi. Çalışma devam ederken, kişilerin sağlık değişimlerini bildiren takip formlarını doldurdu. Nihai takip anketleri ile de katılımcıların yemeklerini ne sıklıkla tükettikleri ve günün hangi saatlerinde yemek yedikleri belirlendi.
Bu veriler ışığında vücut kitle indeksi düşüşünü (kilo vermeyi) etkileyen 4 faktör ortaya kondu: günde bir ya da iki öğün yemek, gece boyunca 18 saatten daha uzun devam eden açlık, kahvaltıyı atlamadan yapmak ve kahvaltı ya da öğle yemeğini günün en güçlü öğünü olarak tüketmek.
Vücut kitle indeksinin artışı yani kilo alma ise iki faktör ile ilişkilendirildi. Günde üç öğünden fazla yemek (atıştırmalar ekstra öğün olarak hesaplandı) ve günün en güçlü öğününün akşam yemeği olması…
Araştırmacılar kilo verme stratejisi olarak şunları önerdiler. Kahvaltı ve öğle yemeğini ye, akşam yemeğini atla, atıştırmalıklardan kaçın, günün en güçlü öğünü kahvaltın olsun ve ikindiden başlayarak geceleri 18 saat boyunca oruç tut.
Bu bulgular daha önceden yapılmış küçük çaplı araştırmaları destekler niteliktedir. Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu, kilo vermeye yardımcı olduğu ve genel sağlığımızı olumlu etkilediğine dair çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Dolayısıyla sağlam bir kahvaltı ile güne başlamak hem kilo verme hedeflerimiz hem de genel sağlığımız için en doğru adım olacaktır.