Vücudumuzun yaklaşık % 60 sudan oluşur. Özellikle idrar ve ter yoluyla vücudumuz sürekli su kaybeder. Aldığımız sıvılarla hidrasyon sağlarken kaybettiğimiz sıvılar nedeniyle vücutta dehidrasyon oluşur. İleri düzeyde dehidrasyon yaşamamak için yeterli miktarda su içmemiz gerekmektedir.
Günde ne kadar su içmemiz gerektiği sorusu basitçe yanıtlanabilir gibi gözükse de aslında bu sorunun tek bir cevabı yoktur.
Birçok uzman genellikle günde en az 8 bardak / 2 litre su içilmesini önermektedir. Bazı uzmanlar ise susamış hissetmeseniz bile gün boyunca sürekli olarak su içmenizi tavsiye etmekte…
Bu yazımızda, günde ne kadar su içmeniz gerektiğine ilişkin klişe bilgilerden ziyade bilimsel verilere bakacağız ve sizin için en uygun tüketim miktarını anlamanıza yardımcı olmaya çalışacağız.
Neden Su İçmeliyiz?
Vücudun susuz kalması çeşitli sağlık risklerini beraberinde getirir. Yeterli miktarlarda su içmek ise bu sağlık sorunlarını önlemenize yardımcı olur.
Yorgunluğu azaltır:
Sıklıkla kendinizi yorgun hissediyorsanız bu durum büyük ihtimalle ihtiyacınızdan daha az su içmenizden kaynaklıdır. Yorgunluk vücudun susuz kalması durumunda ilk ortaya çıkan belirtilerdendir. Vücut susuz kaldığında organlar işlevini düzgün bir şekilde yerine getiremez ve vücut bitkin düşer. Vücutta oluşan %5’lik su kaybının enerjide %30’a varan düşüşlere neden olduğu bilinmektedir. Hafif dehidrasyon, fiziksel performansı olumsuz yönde etkileyerek dayanıklılığın azalmasına neden olabilmektedir.
Modu yükseltir:
Dehidrasyonun yani vücudun susuz kalmasının ruh sağlığı ve düşünme yeteneğini olumsuz etkilediğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Hafif susuzluk durumlarında bile bu olumsuz etki belirlenmiştir. Su içmenin hafızayı koruduğu ve kaygıyı azaltmada faydalı olduğuna ilişkin bilimsel kanıtlar mevcuttur.
Baş ağrılarını ve migreni azaltır:
Baş ağrılarından şikâyet ediyorsanız bol miktarda su içmeniz sorununuzu hafifletmeye yardımcı olacaktır. Baş ağrısı ve migren çoğunlukla susuz kalmaktan kaynaklıdır. Bir çalışmada su tüketimini arttırmanın baş ağrısı süresinde ve şiddetinde azalma sağladığı gözlemlenmiştir.
Sindirime yardımcı olur, kabızlığı giderir:
Sindirim sisteminin sağlıklı işleyişi için su gereklidir. Susuzluk bağırsak hareketlerinin bozulmasına ve kabızlığa neden olur. Özellikle oda sıcaklığındaki su sindirim sistemi sağlığı için idealdir.
Vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar:
Su içmek, ter ve idrar yoluyla toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca böbrekleri çalıştırarak böbrek taşına neden olan tuz ve minerallerin seyreltilmesine yardımcı olur ve böylece böbrek taşını önler. Ancak uzmanlara göre çok fazla su içmek de böbreklerin atık maddeleri filtreleme özelliğinde bozulmaya neden olabilir.
Kilo vermeye yardımcı olur:
Su içmek metabolizmayı geçiçi olarak hızlandırabilir ve iştahı azaltabilir.
Klinik çalışmalara göre yemeklerden önce içilen 2 bardak su iştahı azaltarak kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Su içtiğinizde mideyi doldurur ve daha çok yeme arzusunu azaltır. Üstelik kalorisi yoktur ve şekerli ya da alkollü içeceklerin yerine suyu koyarak zayıflama hedefine daha kolay ulaşmak mümkündür
Cildi ve saçları güzelleştirir:
Su dünyadaki en güçlü güzellik iksiridir. Su vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayarak cildin yaşlanmasını geciktirir, cilt kuruluğunu önler ve cilde parlaklık verir. Susuzluk saçlarında kurumasına ve güçsüzleşmesine neden olur. Cildi nemlendirerek sivilce oluşumunu önleyebilir.
Su Dışındaki Sıvıları Hesaba Katmalı mıyız?
Sıvı ihtiyacımızı karşılayan tek içecek su değildir. Diğer içecekler ve yiyecekler önemli bir etkiye sahip olabilir.
Kahve veya çay gibi kafeinli içeceklerin susuzluğu gidermenize yardımcı olmayacağı çünkü kafeinin vücuttan suyun atılmasına neden olduğu söylenir. Fakat bilimsel çalışmalar bu içeceklerdeki diüretik etkinin çok zayıf olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla çay ve kahve gibi kafeinli içecekler içtiğiniz miktarda olmasa da su alımınıza katkıda bulunur.
Gıdaların hemen hepsinde su bulunur. Özellikle meyve ve sebzeler su ihtiyacınızı karşılamanıza katkıda bulunan besinlerdir.
Günlük su alımınıza tükettiğiniz çay kahve, maden suyu, ayran, çorba, meyve ve sebzeler de dahildir ve hesaba katılmalıdır.
Su İçme Konusunda Hislerine Güven
Vücuttaki sıvı dengesini korumak hayati derecede önemlidir. Bu nedenle son derece akıllı olan vücut sistemleri ne zaman ve ne kadar su içmeniz gerektiği konusunda size sinyaller gönderir. Çoğu insanın susuz kalıp kalmadığını düşünmesine gerek yoktur çünkü susuzluk içgüdüsü son derece güvenilirdir.
Örneğin günde 8 bardak su için önerisinin hiçbir bilimsel veri yoktur. Su ihtiyacınızı belirleyen farklı faktörler vardır ve bu ihtiyacınız bu faktörlere bağlı olarak artabilir ya da azalabilir.
Bulunduğunuz coğrafyanın iklimi, içinde bulunduğunuz mevsim, fiziksel aktiviteleriniz ve size özel sağlık durumunuz terleme miktarınız üzerinde etkilidir. Daha sıcak havalarda ya da daha fazla fiziksel aktivitede bulunduğunuzda vücudunuz size daha çok su içmeniz gerektiğini hatırlatacaktır.
Çok yoğun egzersizler yapan sporcuların su alımı ile birlikte elektrolit dengesini de hesaba katması gerekmektedir. Su ihtiyacı emzirme döneminde ya da ishal ve kusma gibi hastalık hallerinde artacaktır.
Ayrıca, yaşlıların su alımlarını bilinçli olarak izlemeleri gerekebilir, çünkü susuzluk mekanizmaları yaşlılıkta arızalanmaya başlayabilir.
Sonuç Olarak Günde Ne Kadar Su İçmeliyim?
Kimse size tam olarak ne kadar suya içmeniz gerektiğini söyleyemez çünkü su ihtiyacı kişiden kişiye ve koşuldan koşula değişir.
Sizin için en iyi olan su alım miktarını tecrübelerinizle keşfedebilirsiniz. Bazı insanlar normalden daha fazla su ile daha zinde ve sağlıklı hissederken, diğerleri için fazla su içmek sadece tuvaleti daha fazla ziyaret etmek anlamını taşıyabilir.
İnsanların çoğu için geçerli olan aşağıdaki 4 basit kuralı izlemek sizin için de en sağlıklı yol olabilir:
– Susadığını hissettiğinde su iç.
– Susuzluğun geçtiyse daha fazla zorlama ve su içmeyi bırak.
– Sıcak havalarda ve egzersiz sırasında kaybettiğin sıvıyı telafi edecek kadar su içmeyi ihmal etme.
– İdrar rengini kontrol et. Renksiz ya da açık sarıysa su içmene gerek yok. Koyulaşma varsa su iç.