HAMİLELİK BOYUNCA NELERİ TÜKETMEYELİM:
Hamileliğiniz boyunca yasaklanan çok fazla gıda yoktur ancak bazı gıdalar vardır ki bunlar bebeğinizin sağlığını olumsuz etkileyebilir. İşte size örnekler:
Çiğ veya az pişmiş et, tavuk, balık veya yumurta. Bu saydığımız gıdalar bakteri içerebilirler , toksoplazma dediğimiz bakteri bebeğinizin düşmesine bile sebep olabilir. Aynı şekilde çiğ yumurta veya çiğ yumurta ile yapılmış tatlılarda salmonella denilen bakteriyi içerebilir bu sebeple diare olabilirsiniz.
Dışarda tükettiğiniz fast food ların güvenilir olduğundan ve bakteri içerme ihtimalinin olmadığından iyi pişmiş olduğundan emin olun.
Dışarıda tükettiğiniz salataların iyi yıkanıp yıkanmadığını tam olarak bilemediğimiz için mümkün olduğu kadar dışarıda yeşillik tüketmeyin evinizde kendi yıkadığınız ve sirkeli suda beklettiğiniz yeşilliklerle kendi salatanızı kendiniz yapın.
Kopekbalığı, kılıçbalığı ağır metalleri çok fazla miktarda ihtiva edebilir. Bu sebeple civa bebeğinizin beyin gelişimi açısından iyi olmaz . güvenilir tüketilebilecek miktar ayda 1 defa 300gr dır. Diger balık türleri güvenli olarak tüketilebilir.Haftada 2 defa balık t üketmeye özen gösterin.
Pastörize edilmemiş süt ve kaynatılmadan sütle yapılan peynirler tüketilmemelidir. Burucella riski yüksektir.
Pişmemiş soya filizi. Bakteri içerebilir.Pişirdikten sonra tüketin.
Sigara tüketimi bebeğinizin kanlanmasını ve beslenmesini azaltır. Düşük doğum ağırlıklı bebekler doğurmanıza sebep olur.
Alkol ve ilaç kullanımı:
Alkol tüketimi bebeğinizin gelişimini etkiler.Hamileyken ve emzirirken ilaç ve alkol kullanmamaya özen gösterin.
Kafein ve yapay tatlandırıcılar:
Günde 1kahve güvenli sayılmaktadır. Ancak kola,yeşil çay, çay gibi kafein içeren içecekleri tüketiyorsanız kahve tüketiminizi hiç yapmamalısınız. Çok düşük miktarda yapay tatlandırıcı kullanmak güvenli sayılmaktadır. Amerikan diyetisyenler derneği ve FDA e göre düşük doz tatlandırıcı sorun yaratmamaktadır. Hangi tatlandırıcı kullanacağınızı beslenme uzmanınızla mutlaka konuşun.
KİLO ALIMI
Hamilelik döneminde kabus haline gelen konu kilo alımıdır. Kendi hamileliğimden de hatırlıyorum en büyük korkum fazla kilo almaktı. Ancak düzenli beslenildiği zaman ve düzenli tavsiye edilen egzersizler yapıldığı zaman kilo alımı da çok kontrollü olur merak etmeyin. Genel olarak düşük kilolu hamile kalanlar 15 kiloya kadar alabiliyor.normal kilolu iseniz 9-12 kilo . şişman olarak hamile kaldıysanız 6-8 kilo almanız isteniyor. Kilo alım hızınızı ve nasıl beslenmeniz gerektiğiniz beslenme uzmanınız ile görüşerek takip edebilirsiniz.
EGZERSİZ VE HAMİLELİK
Hamilelik döneminde hafif yürüyüşler, hamilelik pilatesi, yogası hem rahat doğum yapmanızı sağlar hem de hamilelik sonrası kilo vermenizi kolaylaştırır.
Kusma ve yanma:
Tükettiğiniz yemek miktarlarını minimuma indirin.
Soğuk gıdaları ağırlıklı olarak tüketin.
Tost,kraket ,galeta gibi mide suyunuzu emici gıdaları tüketin. Ağır kokulu ve midenizi bulandıran besinleri faydalı bile olsa tüketmeyin. Mide bulantısı çok olan hamilelerde kilo kaybı da çok fazla olabilir. Vücudunuzun protein dengeleri bozulabilir. Vücuttan kalsiyum kaybı olabilir ve hamilelik sonrasında kemik erimesi ,diş kaybı gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Kabızlık:
Günlük su tüketimizi yeterli düzeyde alın.
Kurubaklagiller, kuru meyveler, meyveler,sebzeler ,tam tahıllar barsak hızınızı arttırır mutlaka tüketin. Her gün 30 dakika yürümeye gayret gösterin. Laksatif doktorunuza danışmadan kullanmayın.
Reflü:
Yemek porsiyonlarınızı küçültün
Yemek yedikten hemen sonar yatmayın,
Kafeinli ve mideyi yakan içecekleri tüketmeyin.
VE BEBEK GELDİ
Bebeğiniz dünyaya gelmeden önce onu nasıl besleyeceğinize karar verip kendinizi hazırlamalısınız. Aslında nasıl besleyeceğinizi çok net biliyorsunuz. Dünyadaki en kıymetli besin ANNE SÜTÜ ile. Bazı durumlar hariç her bebek ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir.Anne sütü ile beslenen bebekler enfeksiyona yakalanma risklerini minimuma indirmektedir. Allerji olmazlar. Bununla beraber ilerleyen yaşlarında obezite ile karşılaşmaları minimum olur. Doğan bebeğinizi nasıl ve ne şekilde emzirmeniz gerektiğini bebek hemşirelerinden rahatlıkla öğrenebilirsiniz.Çalışan bir anne olacaksanız sütünüzü sağarak bırakma yöntemlerini saklama koşullarınızı mutlaka öğrenin.
DOĞUM SONRASINDA ESKİ VÜCUT ŞEKLİNİZE KAVUŞMANIZ İÇİN BİR KAÇ ÖNERİ:
Beslenmenizi hamilelik döneminde olduğu gibi dengeli ve düzenli olarak devam ettirmelisiniz. Tam tahıllı gıdalar, sebzeler ,meyveler, süt ve ürünleri,et tavuk balık mutlaka beslenme programlarınızın içinde olmalıdır. Süt miktarınızı arttırmak için çok şekerli besinler tüketirseniz emzirme döneminde kilo almak dışında başka hiçbir şey yapmamış olursunuz. Bol sıvı tüketmeniz süt üretmeniz açısından yeterlidir. Doktorunuz egzersiz yapmanızı uygun gördüğü zaman yapmaya başlayabiliriz. Emzirme döneminde günlük olarak yaklaşık 750 kalori ekstra olarak harcarız. Bu da sizin daha rahat eski kilonuza ulaşmanızı sağlayacaktır. Bebeğiniz doğduktan sonra onun bakımı ve beslenmesi açısından çok fazla enerji harcayacaksınız. Süt üretiminiz dinlenmiş annelerde daha rahat ve çok olur bu sebeple dinlenmeyi ve vücudunuzun prolaktinrefkesini arttırmasına izin verin.
Emzirme döneminizde yapılması gereken önemli bilgileri sonraki yazımda sizlerle paylaşacağım.
Sağlıklı ,huzurlu, mutlu bir gebelik dönemi dileklerimle…
Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı