Hamilelik Döneminde Balıktan Zengin Beslenmenin Çocukluk Çağı Obeziteyle İlişkisi

Yapılan bir araştırmaya göre; bazı anneler hamilelik döneminde balık tüketimini arttırır, bu annelerin çocuklarının hızlı büyüme ve obezite riskinin daha fazla olabileceği sonucu bulunmuştur.

Araştırmalar yaşamın erken döneminin (anne karnındaki sürenin) büyüme ve gelişmede önemli rol aldığını göstermiştir. Besinsel stres faktörü ileri dönemdeki metabolizma, fizyoloji ve sağlık sorunlarını olumsuz yönde etkileyebilir.

BALIK FAYDALI DEĞİL Mİ YANİ?

Balık önemli bir çoklu doymamış yağ asidi ve özellikle beyin gelişiminde etkili olan omega-3 kaynağıdır. Annenin aldığı tüm besin ögeleri hamilelik boyunca plesanta aracılığıyla bebeğe geçer. Balık bu yağ asitleri bebeğin; beyin gelişiminin ve yağ dokusunun büyümesinde etkilidir.

Daha önceki bir çalışmaya göre hamilelikte düzenli balık tüketen 151.880 annenin bebeklerinin doğum ağırlığının daha yüksek ve erken doğum olasılığının daha düşük olduğu bulunmuştur.

ORGANİK KİRLETİCİ HORMANAL GELİŞİMİ BOZABİLİR

Balık tüketimi birçok faydasının yanında; vücuttan atımının zor olan organik kirlerin vücuda girmesine ve kirlere maruz kalmasına dolayısıyla endokrin sistemde bozulmalara yol açtığı sonucuna varılmıştır.

2014 yılında FDA ve EPA hamile olma olasılığı olan veya hamile veya emzirme döneminde olan kadınların hafta da 3’ten fazla balık tüketmemesi konusunda uyarmıştır. Çünkü daha fazla balık tüketimi bebeği civa ve metale maruz bırakabilir. Bu maruziyet de bebek düşüklerine yol açabilir.

Ancak anne adaylarının bebeklerinin büyüme ve gelişimi için ne kadar yemesi gerektiği ve hangi tür balıklardan kaçınması gerektiği belirsizliğini koruyor.

Dr. Leda ve arkadaşları tarafından Yunanistan’da geniş çaplı yeni doğan nüfusuna dayalı “Annenin balık tüketiminin çocuk gelişimi ve ağırlığı üzerine etkisi” araştırılmıştır. Dr.Leda ve arkadaşları Avrupa ve Amerika’da toplam 26.184 hamile kadın ve çocuğunu 6 yıl boyunca ağırlık ve gelişimini takip etmiştir. Belçika, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Hollanda, Norveç, Polonya, İspanya ve Amerika’da bulunan bir eyalette 1996-2011 yılları arasındaki sonuçlar referans alınmıştır. Hamilelik boyunca balık tüketiminin konuma bağlı olduğu saptanmıştır. Örneğin Belçika’da 2 haftada 1 kez İspanya’da ise haftada 4.4 kez tüketiliyor. Haftada 3 kezden fazla balık tüketenler “yüksek tüketim”, haftada 1’den fazla tüketenler “orta tüketim”, haftada 1’den az tüketenler ise “düşük tüketim” olarak gruplandırılmıştır.

HAMİLELİKTE SIK BALIK TÜKETENLERİN ÇOCUKLARINDAKİ OBEZİTE ORANI

Araştırmada 0-2 yaş grubunun %31’inin, 4 yaş grubunun %19.4’ ünün şişman veya obez 6 yaş grubunun ise %15,2’sinin büyüme gelişmesinin hızlı olduğu saptanmıştır. Hamilelikte haftada 3 kereden fazla balık tüketen ve daha az tüketenler karşılaştırıldığında 2, 4 ve 6 yaşlarında çocukların BKI’lerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca yüksek balık tüketen ile düşük balık tüketen anneler karşılaştırıldığında 2 yaşa kadar olan çocuklarda hızlı büyüme, yüksek oranda şişman ve obez olma olasılığı 4. ve 6. yaşta fazladır. Ayrıca kız çocukları erkek çocuklardan daha fazla etkilenmiştir.

Araştırmacılar kesin olmasa da uyarıyor. Öncelikle mevcut veriler balık türlerini ayırt etmedi. Aynı zamanda bu bilgi farklı ülkelerden veri toplanarak elde edildi. Yani kirleticiler farklı orandaydı. Özetle araştırmanın sonucu gebelikte balık tüketimi haftada 3 ile sınırlandırılması gerektiğini doğrulamıştır.