Hamilelik döneminde beslenme

Hamilelik kadınların bazen çok korktuğu bazen de çok büyük dürtüyle yaşamak istedikleri bir süreçtir. Hamilelik dönemine “iki kişiyim ona göre iki kişilik beslenmeliyim” şeklinde düşünenlerin yanında kilo alma kaygısı ile aşırı egzersiz yaparak çok düşük kalorili beslenerek hem kendi sağlıklarını hem de bebeklerinin sağlığını riske atan anne adaylarını tanıyorum. Ancak bilinen bir gerçek iki kişilik beslenmenize gerek olmadığı bebeğinizin sağlığının yanında aynı zamanda kendi sağlığınızı da kontrollü tutacak seviyede gıda tüketiminin gerekli olduğunun bilinmesidir. Araştırmalarda dengesiz ve yetersiz beslenen annelerin düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme risklerinin yüksek olduğu bilinmektedir. Bunun yanında 3,5 kg veya daha fazla ağırlıkta zamanında doğan bebeğin 2.8 kg ‘dan daha düşük ağırlıkta doğan bebeklere göre daha yüksek IQ daha düşük fiziksel problemleri olacağı belirtilmektedir. (Kaynak: eatright.org, ADA)

AĞIRLIK KAZANIMI:

Boya göre ağırlığı normal olan kadınların gebelik süresince 12,5- 17,5 kg ağırlık kazanımı normaldir. Zayıf olan kadınlarda 14-20 kg, şişman olan kadınlarda ise kilo artışı 7,5-12,5 kg arasında olması önerilmektedir. İkiz gebeliklerde 17,5- 22,5 kg ağırlık kazanımı hekiminiz tarafından önerilebilir.

Hamilelikte aldığınız kiloların dağılımı yaklaşık olara şöyle olmaktadır.

Bebek 3,5-4 kg 
Plasenta 0,5-1 kg
Amniyotik sıvı 1kg
Anne göğüsler 0,5 , uterus 1, kan hacmindeki artış 1,5 , vücut yağı 2,5 veya daha fazla, artan kas dokusu ve sıvı 2-3,5 kg civarıdır. Bu da toplamda 12,5 kg eder. Kısaca ağırlık kazanımı olmalı ama yavaş olmalıdır. Ani hızlı ve aşırı kilo alımı doğum sırasında sorunlar yaratabilir.

HAMİLELİKLE KİLO ALMA HIZI?

Sağlıklı bir gebelik için belli bir düzeyde kilo alımının yanıda kilo alım hızıda çok önemlidir. Gebeliğinizin ilk 3 ayında 1-2 kg kilo artışı beklenir. Daha sonraki dönemlerde haftalık yarım kilo alınması önerilen kilo artış hızıdır. Bu beklenen ağırlık artışının bazen 1-2 kg altında veya üzerinde olabilir.

HIZLI KİLO ALIYORSANIZ BU BÖLÜMÜ MUTLAKA OKUYUN

Süt grubu gıdaları (süt ve yoğurt) yağsız tüketmenizde sakınca yoktur. Katkı içermezler.
Peynir tüketimi lezzet açısından normal yağlı olanlardan tercih edilebilir. Bu nokta da miktar çok önemlidir.
Kızarmış gıdalar hem bebeğiniz için hem de sizin için zararlıdır. Hızlı kilo alımına sebep olur. Kesinlikle gebelik döneminde genel sağlıklı beslenme ilkelerinde olduğu gibi önermiyorum.
Şekerlemeler, kek , pasta, kurabiye, pastane ürünleri besleyici olmamalarının yanında yağ ve kalori açısından zengindirler.
Kontrollü fiziksel aktivite hekiminizin kontrolü olarak. 
Öğün atlamak düşük kalorili diyetler uygulamak gelişen bir bebek için tehlikelidir.
Gebe kadınlar vücut şişliğini azaltmak için tuzsuz yemek yememeli, diüretik otlar veya ilaç kullanmamalıdır. Su tüketimlerine dikkat etmelidirler.

Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı