KARNABAHAR
Hep söylediğim bir şey vardır rengarenk beslenin. YEŞİL, MAVİ, MOR, TURUNCU, KIRMIZI vb. Ama unutmayın beyaz da bir renk. Hep öneriler gelir beyazlardan uzak durun diye… Bu bazı gıdaların kontrollü tüketilmesini sağlamak amacıyla söylenmeli aslında. Unutmayın, lahana, karnabahar, balık, mantar vb da beyaz…
Bu yazı da karnabahar hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Karnabahar da çok uzun yıllardır olan ve tüketilen bir sebze, lahana grubunda olduğu gibi indol açısından çok değerli.
Karnabaharda ayrıca glikosinolatlar ve sülforafanlar da vardır. Bu besin ögeleri antioksidan aktiviteleri çok değerli olan bileşiklerdir. Vücutta oksidatif stresi azaltarak kansere ve bir çok metabolik hastalıklara karşı koruyucu etkileri vardır. Özellikle genetik olarak detoksifikasyon enzimleri yavaş çalışan bireylerin bu grup sebzeleri daha dikkatli tüketmeleri önerilir.
Siz karnabaharı yedikten sonra sadece birkaç dakika içinde içerisinde bu faydalı ögeler kana karışır karaciğere gider ve detoksifikasyon sağlayan enzimleri aktive eder. Bu mekanizma vücudunuzda süreklilik kazanırsa toksin atımı gerçekleştiği için kanser ve kronik hastalık oluşumu da engellenmiş olur. Karnabahar da bunlar dışında pürin aminoasidi de yüksektir. Normal sağlıklı bireyler pürin içeren gıdaları yedikten sonra vücutta ürik aside döner ve vücuttan atılır. Pürin metabolizması iyi çalışmayan kişilerde ürik asit eklemlerde birikir ve ağrı yapar. Bu hastalığa gut hastalığı denir. Bu durum söz konusu olan bireylerin biraz daha dikkatli tüketmeleri önerilir.
Karnabahar kalori açısından fakir besin ögesi açısından zengindir. 90 gr 31 kaloridir. İçinde 3gr. lifin yanı sıra 50mg’den daha fazla C vitamini, 176 mg potasyum ve 55 mcg folat vardır. Çiğ Karnıbahar da ORAC değeri 1 kase 800.
Karnabaharı salata, püre, veya kıymalı yemek şeklinde tüketebilirsiniz. Özellikle püresi sanki patates püresi gibi oluyor. Çok az süt, az yağ, tuz , limon ve karabiberle birlikte yapılır etin yanına güzel bir garnitür olur.
Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı