Hindistan Cevizi Ve Hindistan Cevizi Yağının Faydaları

Hindistan cevizi, tropikal bölgelerde yetişen boyu 100 metreyi aşan ve 100 yıla yakın ömrü olan palmiyegillerden olan ağacın meyvesidir.  Ülkemizde tüketimi sınırlı olan bu meyve oldukça besleyici ve aynı zamanda lezzetli bir besin maddesidir. Hem sağlıklı kalmak hem de yemeklerinizin tadını çıkarmak istiyorsanız diyetinize eklemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Hindistan cevizinin faydalarını sıraladığımız aşağıdaki yazıdan sonra tüketimi son derece keyifli olan meyveyi mutfağınıza daha çok sokacağınızı düşünüyorum. Özellikle de Hindistan cevizinin yağını mutfağınızdan eksik etmeyeceksiniz…

Hindistan cevizi, insan sağlığı için çok yararlı ve vazgeçilmez besin maddelerinden biridir. Orta büyüklükteki bir Hindistan cevizinde 400 gram yenilebilir kısım ve yaklaşık 50-100 ml su bulunur ki bu miktardaki Hindistan cevizi bir kişinin günlük enerji, vitamin ve mineral ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaya yetmektedir. 100 gram Hindistan cevizi yaklaşık 350 kaloridir. Bu kalorinin çoğu yağlardan gelmekte, az miktarda protein ve karbonhidrat içermektedir. Diğer bitkisel yağ kaynaklarına göre doymuş yağ içeriği fazla olsa da, sağlığa yararlı birçok bileşiği içeriğinde barındırır.

Beslenme yoluyla aldığımız yağların çoğu uzun zincirli trigliseritlerdir, fakat Hindistan cevizindeki yağlar orta zincirli trigliseritler olarak bilinir. Bunun anlamı, Hindistan cevizindeki yağ asitleri bir çok yağdan daha kısadır. Bu tip yağları yediğimizde doğrudan karaciğere gider, hızlı bir enerji kaynağı olarak kullanılır ve ketonlara dönüşür. Ketonlar beyin sağlığı açısından faydalı olabilmekte, epilepsi ve Alzheimer gibi hastalıklarda tedaviye destek olabilmektedir.

Kalorisi yüksek olmasına karşın metabolizmayı hızlandırarak ve sindirime yardımcı olarak aslında kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır. Bazı küçük çaplı çalışmalarda Hindistan cevizi yağının iştahı azalttığı gösterilmiştir. Bunun nedeni Hindistan cevizindeki yağların metabolize olma şekli ile ilgili olabilir. Çünkü ketonlar iştah azaltan bir etkiye sahiptir.

Hindistan cevizinideki yağların %50’si kadarı bir doymuş yağ asidi olan laurik asittir. Laurik asit kanda iyi kolesterol (HDL) düzeylerini arttırır. HDL, damar tıkanıklığı (aterosklerozu) önleyerek kalp damar hastalıkları üzerinde yararlı etkisi olan yüksek yoğunluklu lipoproteindir. Herkesin ama özellikle kalp hastalıkları açısından riski yüksek olan kişilerin HDL düzeylerini yüksek tutması önerilidir.

Laurik asit sindirildiğinde aynı zamanda monolaurin aldı bir madde oluşur. Hem laurik asit hem de monolaurin bakteriler, virüsler ve mantarlar gibi patojenlerin öldürülmesinde etkili rol oynar.

Hindistan cevizi suyu çok şifalıdır. Susuzluğu gidermesinin ötesinde, eloktrolitler, mineraller sitokinin gibi biyoaktif bileşikler ve pek çok enzim içerir. Araştırmalar sitokininin yaşlanma karşıtı, anti kanserojen ve anti trombotik etkileri olduğunu göstermektedir.

Bakır, demir, kalsiyum, çinko, selenyum, manganez ve magnezyum gibi mineraller için oldukça iyi bir besin kaynağıdır. Düzenli Hindistan cevizi tüketimi Kalsiyum ve magnezyumun vücut tarafından daha iyi emilebilmesini sağlayarak osteoporoz riskini azaltır.

Ayrıca folat, riboflavin, niasin, pridoksin ve tiamin gibi B grubu vitaminleri de iyi miktarda içermektedir.

Beslenme amaçlı kullanımının yanı sıra kozmetik amaçlarla da kullanılan Hindistan cevizi yağı cilt ve saç sağlığı üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Kuru ciltlerde cildi nemlendirmeye yardımcıdır. Ayrıca egzama belirtilerini hafifletebileceği yönünce çalışmalar mevcuttur. Hafif etkili bir güneş kremi özelliği taşır ve ultra viyole ışınlarının %20’sinden korunmanızı sağlar.

Hindistan cevizinin ağızdaki bakterileri öldürdüğü ve ağız kokusunu hafiflettiği konusunda da araştırma verileri mevcuttur.