Japonya’daki Hiroşima Üniversitesi’nden bir kardiyolog olan Dr. Takayuki Yamaji ve ekibinin, 5 yıllık bir dönem boyunca 1000’den fazla katılımcıyı inceleyerek ulaştıkları sonuca göre çok hızlı yemek yemeniz, bel çevrenizin genişlemesine, kalp ve şeker hastalıkları riskinizi artmasına neden olabilir.
Araştırmada yeme hızı ile metabolik sendrom görülme sıklığı arasındaki ilişkiye bakılmıştır. Metabolik sendrom, yüksek kan basıncı, kanda yüksek trigliserid düzeyleri, yüksek kan şekeri, düşük düzeydeki iyi kolesterol ve genişlemiş bel çevresinden oluşan 5 risk faktörünün ortak adıdır. Metabolik sendromun kalp hastalığı, inme ve şeker hastalığında öncü bir rol üstlendiği bilinmektedir.
Sağlık otoriteleri, obezitedeki artışa paralel olarak metabolik sendrom görülme sıklığında da artış olduğu konusunda insanları haklı bir şekilde uyarmaktalar. ABD’de her 3 kişiden 1’inin metabolik sendromu olduğu istatistiksel çalışmalarda ortaya konmuştur. Dünya geneli için de metabolik sendrom prevalansının ABD’dekine yakın olduğu tahminlenmektedir.
Uzmanlara göre kalp hastalıkları açısından birinci risk faktörü olan sigara, yakın zamanda tahtını metabolik sendroma bırakabilir.
Japon yetişkinlerin yeme alışkanlıkları araştırması
Araştırmacılar, yaş ortalaması 51 olan, 642’si erkek olmak üzere 1.083 katılımcıyı incelemişlerdir.
Çalışmanın başında metabolik sendrom belirtisi olmayan bu katılımcılar, araştırma ekibi tarafından 5 yıl boyunca izlenmiştir.
Anketler aracılığıyla katılımcıların yaşam tarzı, yeme alışkanlıkları, fiziksel aktivite ve tıbbi geçmişi hakkında bilgiler alınmıştır.
Katılımcılar yeme hızlarına göre yavaş, normal ve hızlı yemek yiyenler olarak 3 grupta incelenmiştir.
Metabolik sendrom yeme hızına bağlı olarak gelişebilir
5 yıllık takip periyodu boyunca, 84 kişide metabolik sendrom gelişmiştir. Genel olarak, daha yüksek kilo artışı, daha yüksek kan şekeri, daha yüksek seviyedeki düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) veya “kötü” kolesterol ve daha geniş bel çevresi ile yeme hızındaki artışın arasında bağlantı bulunmuştur.
Çalışmada, hızlı yemek yiyenlerin metabolik sendrom geliştirme ihtimallerinin neredeyse iki kat daha fazla olduğu belirlenmiştir. Hızlı yemek yiyenlerde metabolik sendrom riski %11.6 iken, normal hızda yemek yiyenlerde bu risk %6.5 olmuştur. Yavaş yiyenlerde ise riskin sadece %2.3 olduğu ortaya çıkmıştır.
Gıdaları iyi bir şekilde çiğneyerek, yavaş yavaş tüketmenin sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olduğunu ve araştırma bulgularında da görüldüğü üzere hızlı yemek yeme alışkanlığının sağlık açısından çeşitli tehlikeleri beraberinde getirebileceğini aklınızdan çıkartmayın. Hızlı yemek yendiğinde doyma hissi henüz oluşmadığı için daha çok yemek yenir ve kilo alma riski artar. Aynı zamanda hızlı yeme, kandaki glikoz düzeylerinde daha çok dalgalanmaya, dolayısıyla insülin direncine neden olabilir ve sizi adım adım metabolik sendrom sürecine sokabilir.