İshal deyip geçmeyin

İSHALLİ BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA NASIL GIDALAR TERCİH EDİLMELİ… SIVI KAYBININ ÖNLENMESİ ÇOK ÖNEMLİ…

İshal, bağırsakta peristaltik (bağırsaklarda normal olması gereken hareketler) hareketlerin artması, emilimin ve sekresyonun azalması, dışkı miktarının fazlalaşması ile günlük dışkı sayısının artması ve dışkı kıvamının bozularak yumuşak, sıvı bir görünüm alması olarak tanımlayabiliriz.

Günde üçten fazla sayıda (yeni doğan bebekler anne sütü aldıkları için yumuşak ve her emzirmeden sonra kaka yapabilir bu normaldir) sıvı dışkılama ishal olarak kabul edilmektedir.Yalnızca sık dışkılama dışkının kıvamı bozuk değilse ishal sayılmaz. Özellikle küçük bebeklerde beslenme şekline göre dışkılama sayısı değişmektedir. Örneğin; yeni doğan döneminde günde 6-7 kez dışkılama eğer dışkının kıvamı normal , mukus içermiyor ve kokusu normal ise sorunsuz bir dışkılama kabul edilmektedir.

Bu sayı geçiş kakası döneminde [3-15 günler arası] günde 5-6 yı bulabilir. Bundan sonraki dönemde ilk yaşın sonuna kadar dışkı sayısı genellikle 2-3 tür .Ancak özellikle anne sütü ile beslenen bebeklerde günlük dışkı sayısı fazladır.

Yeni doğan ve süt çocuklarında ileriki yaşlara göre ishal daha kolay olmaktadır ve daha ağır bir gidiş göstermektedir. Bu durum ilk aylardaki çocukların besin bileşimindeki değişikliklere kolay uyum gösterememeleri ve ayrıca ishal yapabilen pek çok patojen mikroorganizmalara henüz bağışıklık kazanmamış olmaları ile açıklayabiliriz. Bu yaşta ayrıca kusmada sık olduğu için çocuğun durumu daha da ağırlaşabilir. Ancak bu noktada mutlaka doktorunuza başvurmalı ve bebek veya çocuğunuzun beslenme programını ve sıvı tüketimini dengelemeniz büyük önem arz etmektedir.

Akut ishal en sık 0-5 yaş grubunda rastlanan ve özellikle ilk 2 yaşta ki ölüm nedenlerinin başında geliyor. Üçüncü dünya ülkelerinde çocukların % 15’i üç yaşına gelmeden ishal sebebiyle kaybedilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’ne [WHO) göre gelişmekte olan ülkelerde her yıl 12 milyonu aşkın çocuk ölmektedir.

Çocuklarda ishal nedenleri genelde ek besinlere erken veya geç başlanması, erken dönemde inek sütü verilmesi, uzun süre antibiyotik kullanılması, besin zehirlenmesi ,parazitler,özellikle kış aylarında rota virüs sayılabilir.

İSHALLİ BEBEK VE ÇOCUKLARIN BESLENMESİ
Öncelikle ishali olan çocuğa bol su ve sıvı besinler verilmeli.(anne sütü daha sık verilmeli, kaynamış su,katı gıdalara geçmişse ayran, elma suyu)
Sık aralıklarla beslenmeli,katı gıdalara geçtiyse pirinç lapası veya çorbası, haşlanmış patates, iyi pişmiş et, yoğurt, elma, havuç verilebilir.
Kaynamış ve soğutulmuş suya hazırlanan ORS sıvı karışımı verilmeli. 2 yaşından küçük çocuklarda 1 çay bardağı, 2 yaşından büyük çocuklara da 2 çay bardağı.Daha büyük çocuklar istediği kadar içebilir.

Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı