İshal dışkının sıklığında, miktarında ve hacminde bir artma olarak tarif edilir.İshal enfeksiyona bağlı olduğu gibi , kronik barsak hastalıklarına da bağlı olabilir. Bazı durumlarda besinlere hassasiyete bağlı olarak da ishaller oluşabilir( laktoz)
İshalin nedenleri;
Psikolojik, viral, bakteriyel enfeksiyonlar, parazitik enfeksiyonlar, karsinoma, antibiyotik tedavisi,ağır maden zehirlenmesi, hepatit ve safra kanalı tıkanmaları, çölyak, kısa barsak sedronomu,divertiküller, pankreas yetmezlikleri, diyabetik nöropati, hipertirodizm, IgA yetmezliği, marasmus, kuvaşiorkor, besin alerjisi, gizli laksatif alımı, aşırı taze sebze tüketmek.
Daire olan kişi beslenme açısından nasıl bir yol izlemelidir?
Diyarede su ve elektrolit kaybı olur. Süresi uzarsa hastada dehidratasyon, deri tonusunda azalma, zayıflık, halsizlik, kansızlık görülür. Kan hacmi azalır ve kandaki artık maddelerin yoğunluğu artar. Elma, muz, yoğurt, pirinç, patates, şeftali, pirinçli çorba ishal varken tüketebilicek en uygun besinlerdir..
Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı