Zaman zaman hepimiz dayanılmaz bir yeme isteği duyarız ve “ben asla diyetimi bozmam” diyenler bile bu yoğun yeme isteğinin karşısında duramayabilirler. İşte bu kontrol edilemez isteği durdurmanın yolunu bilim insanları bulmuşa benziyorlar. Nasıl mı? Ceviz ile…
Beth İsrail Deacones Tıp Merkezi’nden araştırmacılar cevizin, açlığı ve yeme isteğini kontrol etmekle bağlantılı olan beyin bölgesini harekete geçirebileceğini buldu. Her ne kadar cevizin yanı sıra fındık ve badem gibi yağlı tohumların sağlık açısından çok yararlı olduğu bilinse de beyindeki değişikliğin analizi ilk kez gerçekleşti. Peki, ceviz tüketildiğinde beyinde ne oluyor?
Diyabet, Obezite ve Metabolizma Dergisinde yayınlanan çalışmada, obez olan on kişiye beş gün boyunca iki farklı içecek verildi. İçeceklerden biri 48 gram (yaklaşık 7 tam ceviz, 315 kalori) ceviz içerirken diğeri tat ve kalori açısından aynı ama ceviz içermeyen bir içecekti.
Beşinci ve son gün kişiler fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) testine tabi tutuldular. Bu görüntüleme sırasında onlara yüksek yağlı içerikteki burger ve tatlılar ve sonrasında sebzeler gibi daha az yeme isteği uyandıracak resimler gösterdiler. Şaşırtıcı olmayacak şekilde katılımcılar, sağlıksız yiyecek resimlerine daha fazla tepki verdiler fakat cevizli içeceği içenlerin iştah kontrolünden sorumlu olan beynin sağ bölgesindeki alan daha aktif hale geldi.
Araştırmacılara göre sonuçlar çok net. Cevizli içeceği içen katılımcıların beyinlerindeki ilgili bölümün aktif hale gelmesi, onların daha az aç hissettiklerini net bir şekilde gösterdi. Cevizli içeceği içenlerin, plasebo içeceği içenlere göre hafta boyunca daha az aç hissettikleri de raporlandı.
Geçtiğimiz yıllarda cevizin muhteşem bir besin olduğuna ilişkin sonuçları ortaya koyan çok sayıda çalışma yapılmıştı. Bunlara göre ceviz, omega 3 ve diğer sağlıklı yağ asitleri ile yüksek antioksidan içeriği sayesinde beyin ve kalp dostu olarak tanımlanmıştı. Keza çeşitli kanser türlerinin önlenmesinde de cevizin faydalı olduğu belirlenmişti. Yine daha önceki çalışmalarda diyabet ve obezitenin önlenmesi, ceviz tüketimi ile ilişkilendirilmişti.
Cevizin, beynin yiyecekleri nasıl gördüğünü değiştirebilme özelliğini ortaya koyan bu yeni çalışmayla zaten sağlıklı bir diyetin olmazsa olmazı olan ceviz, artık daha da önemli bir yere sahip oldu.