K vitamini ile beyninizi koruyun

Yeni bir araştırmada, diyette yeşil sebzeler bulundurmanın yaşlanmayla birlikte artan bilişsel gerilemeyi önlemede etkili olduğu belirlendi. Özel olarak ta bu çalışmada ilk defa K vitamininin bilişsel gerileme üzerinde olumlu etkisi olduğu ortaya kondu.

Yaşlanmaya bağlı gelişen bilişsel fonksiyonlardaki gerileme orta yaş üstü pek çok insanın kaygılanmasına sebep olan bir durumdur. Alzheimer ve demans gibi ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olan bilişsel fonksiyonlardaki gerilemenin önlenebilmesi ya da en azından geciktirilebilmesi doğru beslenme ile mümkündür. Yeşil yapraklı sebze tüketimini arttırmak ise beynin korunması için en basit ve kolay yol kabul edilmektedir.

Yeni bir çalışmada yeşil yapraklı sebzelerin beyin üzerindeki etkisi bir kez daha belirlendi. 950 yaşlı kişi ile 5 yıl boyunca sürdürülen çalışmada yeşil yapraklı sebzeleri tüketenlerdeki bilişsel gerilemede kayda değer bir azalma görüldü. Günde 1 ya da 2 porsiyon yeşil yapraklı sebze tüketenlerin bilişsel yeteneklerinin tüketmeyenlere kıyasla 11 yıl daha genç olduğu tespit edildi.

Araştırmacılar yeşil yapraklı sebzelerdeki besin ögelerinide tek tek incelediler ve  beynin korunmasında en etkili olan besin ögelerinin K vitamini, lutein, folat ve beta karoten olduğunu buldular. Daha önceki araştırmalarda folat ve beta karotenin bilişsel gerilemeyi yavaşlattığı belirlenmişti. Ancak luteinin bilişsel fonksiyonlar üzerindeki etkisi çok sınırlı çalışmalarda gösterilmişti ve K vitamininin bu etkisi ise daha önce çalışılmamıştı.

“Hafıza ve Yaşlanma Projesi” adı altında yürütülen çalışma yaşları 81 ve üzeri olan 954 kişi ile yürütüldü.  Çalışmanın başlangıcında kişilere günlük yiyecek ve içecek tüketimlerine ilişkin 144 soruluk test uygulandı. Bu testler sonucuna kişilerin günlük aldıkları besin ögelerinin miktarları belirlendi. 2ile 10 yıl boyunca takip edilen katılımcılar her yıl bilişsel değerlendirmelere alındı ve diyetin bilişsel düşüş üzerindeki etkilerine bakıldı.  Çalışmada yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, sigara kullanımı, Alzheimer açısından genetik riskler ve fiziksel aktivite gibi faktörler de göz önüne alındı.

Araştırmacılar yeşil yapraklı sebzelerin yanı sıra başta diğer sebze ve meyveler olmak üzere pek çok besinde K vitamini, lutein, folat ve beta karoten bulunduğunu ve bilişsel gerilemenin yavaşlatılması için bu besin ögelerinden zengin besinlerden daha fazla yararlanılmasını önerdiler.

Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı