K vitamini kanın pıhtılaşmasındaki göreviyle tanınır. Nitekim adını da pıhtılaşmanın Almanca karşılığı olan Koagulationsvitamin den almıştır. Son yıllarda ise K vitamininin vücutta başka önemli bir görevi olduğuna dair kanıtlar ortaya konmuştur. Bu görev ise kemik sağlığı üzerinedir.
Kalsiyum ve D vitamininin kemik sağlığı üzerinde olumlu rol oynayan en önemli besin ögeleri oldukları öteden beri bilinmektedir. Fakat K vitamininin kemikler konusundaki önemi yakın bir zamana kadar pek bilinmemekte ya da göz ardı edilmekteydi. Bu konuda yapılan yeni bilimsel araştırmalar K vitamininin kemik erimesinin önlenmesine katkı yapabileceğini göstermektedir.
K vitaminini bitkisel besinlerden sentezleriz ve özellikle ıspanak, maydanoz, brokoli gibi yeşil/yeşil yapraklı sebzeler yoluyla sağlarız. Ayrıca kivi, avokado, erik ve üzüm gibi meyveler de K vitamini içermektedir. Bitkisel kaynaklardan K1 vitamini ya da fitatonidin şeklinde K vitamini sağlarken, K2 vitamini ya da diğer adıyla menakinonu ise peynir ve yoğurt gibi fermente süt ürünleri başta olmak üzere et, balık, karaciğer, yumurta ve diğer süt ürünlerinde de bulunmaktadır.
Günlük K vitamini gereksinimimi olan 80 mg. lik miktarı gıdalar yoluyla kolaylıkla sağlayabiliriz. Örneğin bir porsiyon yeşil yapraklı sebze bunu karşılamaya yetebilmektedir. Bu sebeple yeşil sebzeleri günlük tüketiyorsanız eksikliği ile karşılaşmanız pek mümkün değildir.
Bazı bilim çevreleri K vitamininin osteoporoz(kemik erimesi) tedavisindeki etkinliğine dair kanıtları hala yetersiz bulsa da bu vitamin ve kemik sağlığı üzerinde yapılan çalışmalar K vitaminin kemikleri güçlendiren ana proteinleri desteklediğini göstermektedir. 6000’den fazla katılımcıyla yapılan 19 farklı çalışmanın derlenmesi sonucunda K2 vitamini takviyesinin omurgada kemik mineral yoğunluğunda belirgin bir iyileşme sağladığı belirlenmiştir.
Bazı çalışmalarda ise yüksek düzeyde K vitamini alımının, daha düşük kemik kırığı riski ve daha yüksek kemik mineral yoğunluğu ile bağlantılı olduğu ortaya konmuştur. Örneğin bir çalışmada günlük 110 mg K vitamini alan kadınlarda kalça kırığı riskinin %30 düştüğü belirlenmiştir. Bir başka çalışmada ise her gün bir porsiyon yeşil yapraklı sebze tüketen kadınların, haftada bir porsiyon yeşil yapraklı sebze tüketen kadınlara kıyasla kalça kırığı riskinin %50 azaldığı gösterilmiştir.
Öte yandan K vitamininin kemik sağlığı üzerinde etkisi olmadığını söyleyen bazı çalışmalar da mevcuttur. Fakat yukarıda bahsedilen son yıllardaki çalışmalar K vitaminin kemik sağlığı üzerinde olumlu bir rolü olduğu kanaatini güçlendirmiştir.
K vitamininin vücutta kemikleri için en önemli görevlerden birini üstlenen kalsiyumun kullanılmasına da yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu sebeple K vitamini hem bağımsız bir şekilde hem de kalsiyumun kullanımını arttırarak kemikleri güçlendirdiği ve koruduğunu söyleyebiliriz. Her gün bir porsiyon yeşil yapraklı sebze tüketerek kemik sağlığımızı korumaya katkı yapabiliriz.