Her bireyin dışkılama sıklığı farklıdır. Ancak birçoğumuz kabızlık problemi ile yüzleşmişizdir. Danışanlarım arasında da kronikleşmiş kabızlık yaşayanlarda ciddi bir artış bulunmakta. Defekasyonun gecikmesi ile dışkı sertleşir,kurur ve dışkılama çok zor bir duruma girer ise konstipasyon olarak kabul edilir. Normal dışkılama haftada en az 3ile en fazla 12 defa olmalıdır. Bundan daha seyrek ve az dışkılama kabızlık olarak tanımlanır.
Kabızlık Nedenleri:
Yetersiz posa ve sıvı alınması, sedanter yaşam, gebelik döneminde demir hapı kullanımına bağlı olarak, yaşlılık, bazı ilaçlar (Anestetikler, antasidler, antihipertansifler, antidepresif ajanlar), hipopotasemi,hiperglisemi, üremi, Hipotiroidzm, hiperkalsemi, anüsün,rektumun ve kolunun yapısal ve fonksiyonel bozuklukları, psikojenik hastalıklar, antibiyotik kullanımına bağlı bakteri flora bozuklukları, çok sık bitkisel laksatif çayların içilmesi kabızlık oluşmasına sebep olabilir.
Diyet tedavisi:
Posa içeriği yüksek olan besinleri kabızlık durumunda arttırmalısınız. Yüksek posa içeren besinler kuru baklagiller, tahıllar, taze sebzeler ve taze meyvelerdir. Yulaf,kuru kayısı,badem,tambuğday veya tam çavdarlı ekmek, tahıllar, kurubaklagiller günlük beslenmenizde yer etmelidir; hergün en az iki defa sebze ve meyve tüketilmelidir.
Sabahları aç karnına kuru erik ve kuru kayısı ılık su ile birlikte yenilmelidir. Özellikle kuru eriğin içindekidifenil izatin’in laksatif etki yaptığı araştırmalarda görülmüştür. Ayrıca flora bozukluğuna bağlı kabızlık yaşayanlar günde 10 milyar bakteri (prebiyotik) tableti içerek barsak hareketlerini ve şikayetlerini azaltabilirler. Hergün mutlaka 2 lt sıvı alınmalı mümkün olduğunca hareket edilmelidir.
Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı