Kabızlık, bağırsak hareketlerinde ve buna bağlı olarak dışkılama sıklığında azalma olması durumudur. Normal bağırsak hareketi ve dışkılama sıklığı kişiden kişiye değişebilir ve haftada 1 kez ile günde 3 kez arasındaki dışkılama sıklığı normal kabul edilir.
Beslenme ve yaşam şekli değişiklikleri ile hastalıklar dışkılama rutininin değişimine neden olabilir. Bağırsak hareketlerini arttırmak için eczanelerde satılan ilaçları kullanabilirsiniz fakat daha sağlıklı yol, doğal yöntemlerle bunu başarmaktır ve kabızlığa kalıcı çözümün anahtarı da budur. Bu makalede yer alan kabızlığı giderici bazı beslenme ve yaşam şekli önerileri size yardımcı olacaktır.
Kabızlığı Gidermek için Doğal İlaçlar
Egzersiz:
Egzersiz yapmak, sindirim sisteminin alt kısmında yer alan kasları uyararak bağırsakları hareketlendirir ve atık maddelerin geçişini kolaylaştırır. Yürüyüşler yapın ya da hoşunuza giden başka egzersizleri yaşamınıza dahil edin. Farkı göreceksiniz.
Rahat hissetme ve oturuş:
Tuvalete çıkma isteği varken bunu yapamamak oldukça streslidir. Rahat hissetmek ve bunun için yeterli zamanı ayırmak gerekmektedir. Vücudu zorlamaya çalışmak sağlıklı bir yol değildir.
Alafranga tuvaletlerde ayakların altına bir tabure koyarak dizleri yükseltmek dışkılamayı kolaylaştırabilir.
Kuru erik:
Kuru erik muhteşem bir lif kaynağıdır ve lifler yiyeceklerin sindirim sisteminden geçişine yardımcı olur. Birkaç erik yiyerek bağırsaklardaki hareket arttırılabilir.
Sinameki:
Sinameki doğal bir müshildir. Sinameki çayını gece yatmadan önce içerseniz sabahında bağırsak hareketlerinizin hızlandığını ve dışkılamanın kolaylaştığını görebilirsiniz.
Kivi:
Yüksek miktarda lif ve C vitamini içeren kivinin sindirime yardımcı olabileceğine ilişkin bir araştırma bulunmaktadır. Çok faydalı olan bu meyvenin tüketimini arttırarak, kabızlık sorununuzu çözmeye katkı sağlayabilirsiniz.
Kahve:
Bazı araştırmalar kahve tüketiminin bağırsak hareketlerini arttırdığını göstermiş, bir çalışmada kahve içen kadınların kabızlık olasılığı çok daha düşük bulunmuştur.
Keten tohumu yağı:
Küçük bir çalışmada kabızlık sorunu olan kişilere günde 4 mililitre keten tohumu yağı verilmiş ve kabızlığın giderilmesinde etkili olduğu belirlenmiştir.
Sağlıklı bağırsak hareketleri için ipuçları
-Lif içeriği zengin olan beslenme sindirim sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktadır. Çözünür ve çözünmez olarak adlandırılan iki tip lif vardır ve her ikisi de bağırsak hareketleri üzerinde olumlu etkiye sahiptir.
Meyveler, yulaf ve bakliyatlar iyi miktarda çözünür lif içerirler. Tam tahıllı gıdalar ile sebze ve meyvelerin kabukları ise çözünmez lif içeriğinden zengindir.
-Yeterli su tüketimi dışkının yumuşaması ve sindirimin kolaylaşmasına yardımcı olur. Günde 8-10 bardak kadar su içilmelidir.
Ne zaman doktora gitmeli?
-Haftada 2 ya da daha az dışkılıyorsanız,
-Dışkınız parça parça, sert ve kuruysa
-Tam boşalmama, tıkanma hissi yaşıyorsanız
-Ağrılı, ince ya da kanlı dışkılama varsa
bir doktora başvurmalısınız. Aksi takdirde hemoroit gibi daha önemli sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Doktorunuz laksatif etkisi olan ilaçlardan sizin için uygun olanını reçete edecektir. Bu ilaçları kafanıza göre ve önerilenden uzun süreli kullanmanız bağırsakların doğal hareket kabiliyetinde bozulmaya neden olabilir.