Kahve İç, Karaciğer Kanserinden Korun!

Karaciğer kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sık görülen kanser türlerinden biridir ve tüm kanser türleri arasında akciğer kanserinden sonra en ölümcül olanıdır.

Karaciğer kanserleri arasında ise en sık görüleni hepatosellüler karsinomdur (HCC) ve HCC tüm karaciğer kanserleri arasında %75’lik kısmı oluşturur.

Karaciğer hastalığı olanlarda ve özellikle hepatit B, C, kronik karaciğer inflamasyonu, otoimmun hastalığı ya da alkol kullanımına bağlı karaciğer hasarı olanlarda HCC gelişim riski çok yükselmektedir.

Karaciğer kanserinin bu ürkütücü durumuna karşın, İngiliz Tıp Dergisi(BMJ)’de yayımlanan yeni bir araştırma bu kanser türünden nasıl korunabileceğimize dair müjdeli haberler verdi. Çalışmaya gör günde bir fincan kahve içmek HCC türü karaciğer kanseri riskini %20 azaltmaktadır. Her gün beş fincan kahve içilmesi halinde ise riskin %50 düştüğü belirlenmiştir.

Araştırmacılar, bu çalışma kapsamında 2.25 milyondan fazla erişin hakkında bilgi içeren ve daha önce yapılmış 26 gözlemsel araştırmanın sistematik incelemesi ve meta analizini gerçekleştirerek sonuçlara ulaşmışlardır.

Araştırmacılar, bu kişilerin günde kaç fincan kahve içtiklerine, içtikleri kahvenin kafeinli ya da kafeinsiz olup olmadığına ve bu durumun HCC gelişme riski ile ilişkili olup olmadığına bakmışlardır.

Analiz sonuçlarına göre günde bir fincan kafeinli kahve içmek HCC riskini %20, iki fincan içmek %35 ve beş fincan içmek ise %50 oranında HCC gelişim riskini azaltmıştır.

Ayrıca kafeinsiz kahve içmek, kafeinli kahve kadar olmasa da HCC riskinin azaltılması ile ilişkili bulunmuştur. Günde beş fincandan fazla kahve içmenin ekstra faydası olabileceği ve riski daha da düşürebileceğine dair eldeki verilerin yetersiz olduğu araştırmacılar tarafından belirtilmiştir.

Araştırma ekibinin başı olan Dr. Kennedy “Herkese günde beş fincan kahve içmesini önermiyoruz çünkü yüksek kahve-kafein alımının potansiyel zararları hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç var ve hamileler gibi bazı grupların yüksek kahve-kafein alımından kaçınmaları gerektiğine dair bazı kanıtla mevcut. Yine de bulgularımız HCC gibi ağır seyreden bir kanser türüne karşı kahve tüketiminin olumlu etkisini göstermiştir ve bu çok önemli bir gelişmedir.”

Araştırmacılara göre kahvenin içeriğinde bulan antioksidan, anti-inflamatuar ve anti-kanserojen bileşiklerin karaciğer kanseri riskinin düşürülmesinde rol oynamaktadır. Araştırma bulgularına göre bu etkiyi sağlayan ana bileşik kafeindir çünkü kanser riskinin azaltılmasında kafeinsiz kahvenin etkisi daha düşük bulunmuştur.