Kahve, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de en sevilen sıcak içeceklerdendir. Kahvenin bu kadar çok tüketilmesi sağlık üzerindeki etkilerinin de çokça tartışılmasına neden olmaktadır. Özellikle tansiyon ve kalp sağlığı üzerindeki etkileri en çok tartışılan alanlardır.
Bu tartışmalara biz de katılalım ve kahvenin tansiyonu etkileyip etkilemediğine hep birlikte bakalım.
Geçici olarak kan basıncını arttırabilir
Kahve içmenin uyarıcı bir etkisinin olduğu hepimizin malumu fakat bilimsel veriler kahve içildikten kısa bir süre sonra kan basıncının yükselebileceğine de işaret ediyor.
30’dan fazla araştırmanın bir arada incelendiği bir çalışmada 1.5 ya da 2 fincan kahve tüketiminin (200-300 mg kafein içeren) sistolik ve diyastolik kan basıncında sırasıyla 8mmHg ve 6mmHg artışa neden olduğu gösterilmiştir.
Kahvenin bu etkisi tüketimden 3 saat sonra gözlenmiş ve sonuçlar başlangıçta normal kan basıncı olan kişilerde ve önceden yüksek kan basıncı olanlarda benzer çıkmıştır.
Çalışmada düzenli kahve tüketimi ile tansiyon arasında ise ilginç bir şekilde bir ilişki bulunamamıştır. Araştırmacılar bunu sık tüketim ile birlikte gelişen kafein toleransı nedeniyle olabileceğini belirtmişlerdir. Sonuç olarak bir fincan kahve içtikten sonra, özellikle de nadiren içiyorsanız tansiyonunuzda küçük ve orta dereceli bir artış meydana gelebilir.
Kahve içmenin potansiyel uzun vadeli etkileri
Her ne kadar kahve, içtikten hemen sonra kan basıncınızı geçici olarak arttırabilse de bu etki kısa vadenin ötesine geçmiyor gibi görünüyor.
Yüksek tansiyonu olan hastalar üzerine yapılan çalışmalar, kahve tüketiminin tansiyon veya genel kalp hastalığı riski üzerinde önemli bir etkisinin bulunmadığını göstermektedir.
Sanılanın aksine kahve tüketiminin sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösteren çok sayıda bilimsel araştırma bulunmaktadır.
Örneğin sağlıklı yetişkinler üzerinde yapılan çalışmalar, günde 3-5 bardak kahve içmenin kalp hastalığı riskinde %15’lik bir azalmayı sağladığını ve erken ölüm riskinde görece bir azalma ile bağlantılı olduğunu göstermektedir.
Kahve, güçlü antioksidan etkileri olan ve vücuttaki oksidatif stresi azaltan fitokimyasal bileşikler içerir. Pek çok araştırmacı, düzenli kahve içenlerde kafeinin olası olumsuz etkilerine kıyasla sağlık üzerindeki faydalarının daha fazla olabileceğini belirtmektedir.
Kahvenin insan sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkileri hakkında hala daha fazla araştırmaya ihtiyaç bulunmaktadır. Fakat mevcut veriler kahve içmenin güvenli ve hatta faydalı bir alışkanlık olduğunu göstermektedir. Kahve içip içmeme konusunda elbette ki seçim sizin.