Kalori düşük ancak etkileri dev gibi…

Kalori çok düşük ancak etki mekanizması tartışılmaz….LAHANA

Sebzeler içerisinde turp familyasından gelen sebzeler kesinlikle en sevdiklerim.

Bunlar; brokoli, karnabahar, çin lahanası, brüksel lahanası ve pazı çok önemli.

Lahana ise bunların içinde en sevdiklerimden. Şimdi yazımı okurken “aaa çok kötü hiç sevmem” seslerini duyar gibiyim. Hele kapuska felaket kötü bir yemektir diyor olabilirsiniz. Ancak buyurun faydalarını beraberce analiz edelim.

Gerçekten de en az iki bin yıldır dünya üzerinde olan bir sebzedir.

Lahanayı çiğ olarak tükete bileceğimiz gibi yemeğini de yapabiliriz.

Pişirildiğinde ise bu sebzeyi dikkate almamak imkansızdır, Hatta içerdiği besin ögeleri ve kanserle savaşta ki başarısı dikkatten kaçamaz. Pişirildiğinde ortaya çıkan aroması ve şekerli tadı muhteşemdir.

LAHANA ve GÖGÜS KANSERİ:

Bürüksel lahanası ile ilgili yazımda bahsettiğim belli enzimatik aktiviteler lahananın kendisi içinde geçerlidir.

Yani lahanada ki besleyici ögeler incelendiğinde bu etkinin sebebinin içerdiği indol adlı fotokimyasallardır. Bu fitokimyasal özellikle kadınları göğüs kanserine karşı korur.

Ayrıca indol-3 karbonalın tarım ilaçları ve diğer toksinlerin kanserojen etkisine karşı koruyucu etkisinin olduğu  da ispatlanmıştır.

Lahananın kansere karşı koruyucu etkisi sadece indollerle de sınırlı kalmaz. Kanser karşıtı değeri olan ve lahanada çokça bulunan diğer fitokimyasallar  arasında dithiolethione’ler , izosiyanatlar, sülforofanlar vardır.

Lahananın bir de kırmızı ya da morlahana çeşitleri de vardır. Yaban mersinine mavi ve kırmızı lahanaya kırmızı rengini veren pigment molekülleri antosiyaninlerdir.  Bunlar üzüm ve çilek gibi daha birçok renkli meyvede de bulunur. Antosiyaninlerin sebze ve meyvelerimize güzel renk vermenin dışında faydaları saymakla bitmez. Çok güçlü antioksidan aktiviteye sahiptir. Aynı zamanda antosiyaninler antiinflamatuar etkiye de sahiptirler. Bu etki sayesinde kardiovasküler hastalıklara karşıda güçlü bir kalkan oluşturur.

Fito kimyasallardan zengin olmasının dışında lahana günlük vitamin ve minerallerin karşılanması açısından oldukça faydalı bir kaynaktır.

BESİN ÖĞELERİ

Kalsiyum, magnezyum, potasyum, C vitamini, K vitamini , beta karoten ve lutein ve zeaksantin içerir. Bunlara ek olarak tabii ki lifler de var. Bir kase pişmiş lahanayla neredeyse 4gr. lif alırsınız. Bir kase çiğ lahanada ise 2gr lif vardır. Çiğ beyaz lahana 95 gr 13 kalori, kırmızı lahana 90 gr 19 kalori, çin lahanası 40 gr 5 kalori, brüksel lahanası 90 gr 32 kaloridir. Saydığımız bütün besin öğeleri ise bu kadar düşük kalorili sebzenin içersindedir.

ORAC değerleri kırmızı çiğ lahana 1 kase 1600, kırmızı pişmiş lahana yarım kase 2400, beyaz pişmiş lahana yarım kase 600 dür.

HATIRLATMA…

Lahana ailesinde bulunan sebzeler guatrojen içermesi sebebiyle, tiroit bezlerinin fonksiyonunu yerine getirmesini engelleyen besin ögesini içerir..

Hipotiroidi olan kişilerin veya haşimato tiroidi olan kişilerin( hipo ve hiper tirodi atakları yaşayabilirler dönemsel olarak) bir dereceye kadar bu sebzeyi tüketmeleri akıllıca olacaktır.

Tiroid bezi ile ilgili bir sorun yoksa guatrojenli besinlerin sağlık üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi yoktur.

Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı