Nature Dergisinde yayımlanan ve Moffitt Kanser Merkezi tarafından yürütülen yeni bir çalışmaya göre kansere yol açan gen mutasyonları, çevresel maruz kalmayı ve diğer kontrol edilebilir faktörleri azaltan doğru yaşam tarzı seçimleriyle %70-%90 arasındaki oranlarda önlenebilir.
Kanser etkenleri konusunda az çok hepimizin fikri bulunmakla birlikte bu yeni bulgular çok önemli bir haber niteliği taşımaktadır. Kansere yol açan fakat bireysel tutum ve davranışlarla önlenemeyen faktörleri bir tarafa bırakıp kontrol edilebilir olan değişimlere odaklanmalısınız. Bu sayede kendinizde kanser gelişim riskini %70-%90 gibi çok büyük oranda önleyebilirsiniz.
Kanser gelişim riskinizi azaltmak için neler mi yapabilirsiniz?
Fitokimyasallardan zengin beslenmelisiniz. Fitokiyasallar, bitkisel kaynaklı besinlerde bulunan kanser, diyabet ve kalp hastalıkları ile mücadele ettikleri araştırmalarla gösterilen besin ögeleridir. Bu besin ögelerinden yeteri kadar yararlanmak için beslenmenizde sebzeler, meyveler, yağlı tohumlar ve çekirdekler, bakliyatlar ve tam tahılları bulundurmalısınız. Farklı fitokimyasallardan yararlanmak için farklı renklerdeki bitkisel kaynaklı besinleri tüketmelisiniz. Yeşil, sarı, turuncu, kırmızı, mor, beyaz ve mavi gibi farklı renklerdeki sebze ve meyveleri beslenmenizde ağırlıklı olarak bulundurarak fitokimyasalların kanser önleyici gücünden maksimum düzeyde faydalanabilirsiniz.
Sağlıklı yağları tüketmek de kanser gelişim riskinizi azaltacaktır. Bunun için zeytinyağı, hindistan cevizi ve keten yağı ile doğal tereyağı tüketebilirsiniz. Yağ tercihlerinizde avokado ile birlikte ceviz, badem vs. gibi yağlı tohumlar ve kabak çekirdeği, susam vs. gibi yağlı çekirdeklerden yararlanabilirsiniz. İyi protein kaynakları olan bakliyatları, kinoayı, deniz balıklarını, doğal beslenmiş olan büyük, küçük baş hayvanlar ile yine doğal beslenmiş olan kümes hayvanlarının etlerini tüketebilirsiniz. Vücut ve beyin sağlığı üzerinde etkili olan sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmak için probiyotik içeren doğal fermente ürünlerden yararlanabilirsiniz.
Alkol alıyorsanız, tüketiminizi sınırlandırmalısınız. Sigara içmemek ve sigara dumanına maruz kalmamak da dikkat etmeniz gereken diğer önemli bir husustur. Kimyasal, katkı maddesi, gıda boyası ve koruyucular içeremeyen tüm doğal gıdalara beslenmenizde yer verebilirsiniz. Doktorunuzun önerileri dışında ilaç kullanmayın. Doktorunuzun rehberliğinde doğal çözümlerden yararlanabilirsiniz.
Kilonuzu korumak, kaslarınız arttırmak ve kemiklerinizi güçlendirmek için her gün 45 dakika fiziksel aktivitelerde bulunun. Spor yapmak vücuttan toksin maddelerin atımına ve kanser gelişiminin önlenmesine yardımcıdır. Kalp ve damar hastalıkları ile diyabete karşı da fiziksel aktiviteler önleyici etki yapar. Spor yapmak, beden sağlığının yanı sıra ruh sağlığınızı da olumlu etkiler, pozitif düşünceleri destekler. Her gün yürüyüşler yapın, asansör yerine merdivenleri kullanın, masa başında çalışıyorsanız her saat başı kalkın ve vücudunuzu hareket ettirin.