Karabiber yemekleri lezzetlendirmek için binlerce yıldır kullanılan temel baharatlardan biridir. Hindistan yarımadasında yetişen piper nigrum adlı bitkinin meyvelerinin tane ya da tanelerinin toz haline getirilmesi şeklinde kullanılır.
Karabiber lezzetlendirici olmasının yanı sıra antioksidan özellikleri ile sağlığa sayısız faydalar sağlar.
Bu yazımızda karabiberin sağlığa faydaları ve olası yan etkileri hakkında bilgileri okuyacaksınız.
Karabiber güçlü bir antioksidandır
Pek çok bilimsel çalışmada karabiberin çok güçlü bir antioksidan olduğu gösterilmiştir.
Antioksidanlar, vücutta serbest radikaller adıyla bilinen ve hücresel hasarlara neden moleküllerle savaşan bileşiklerdir.
Serbest radikaller yetersiz beslenme, sigara ve diğer zehirli maddelere maruz kalma gibi pek çok nedenden oluşabilir.
Laboratuvar ortamında yürütülen bir çalışmada karabiber ekstrelerinin serbest radikallere %93 oranında dayanıklılık gösterdikleri belirlenmiştir.
Bir başka çalışmada da insan kanserli hücreleri laboratuvar ortamında incelenmiş ve karabiber ekstrelerinin kanser gelişimi ile bağlantılı hücresel hasarı %85 gibi yüksek bir oranda durdurabildiği tespit edilmiştir.
Karabiber; iltihaplanmalara, hücresel hasarlara ve hastalıklara karşı koruma sağlayan piperin, limonen ve beta-karyofillen gibi bileşikler içermektedir.
Karabiberin antioksidan etkisine ilişkin şimdiye kadar yapılan çalışmalar test tüpleri ve deney hayvanları odaklı olduğundan insanlar üzerinde yapılan çalışmalarla bu verilerin doğrulanması gerekmektedir.
Besin emilimini artırır
Karabiber bazı besinlerin ve besin bileşiklerinin emilimini ve vücuttaki etkinliğini artırabilir.
Bir çalışmada zerdeçalda bulunan ve antiinflamatuvar özellikleri ile bilinen kurkumin adlı bileşiğin vücuttaki etkinliği zerdeçal ile karabiberin birlikte tüketimiyle %2000 arttığı belirlenmiştir.
Başka araştırmalarda da karabiberin, sebzeler ve meyvelerde bulunan ve vücutta A vitaminine dönüşen beta-karotenin emilimini artırdığı belirlenmiştir. Beta-karoten hücresel hasarla mücadele ederek kalp hastalıkları gibi önemli hastalıkların önlenmesine yardımcı olan güçlü bir antioksidandır.
Sindirim sistemine iyi gelir
Yapılan çalışmalara göre karabiber, yağ ve karbonhidratların sindirilmesine yardımcı olan enzimleri uyarmaktadır.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar karabiberin sindirim sistemindeki kas spazmlarını ve sindirim sistemini yavaşlatarak ishali önlediği belirlenmiştir. Karminatif etkiye sahip olan karabiber bu özelliği ile de gaz gidericidir.
Karabiber ve içeriğindeki aktif bileşik piperin, güçlü antioksidan özellikler taşımaktadır. Bazı besin ve faydalı bileşiklerin emilimini artırabilir ve sindirimin daha sağlıklı çalışmasına katkı sağlayabilir.
Bilimsel çalışmalar sayesinde karabiberin faydalarına ilişkin önemli bilgilere sahip olsak da insanlar üzerinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu da belirtmeliyiz.
Karabiber ve karabiber ekstrelerinin olası olumsuz etkileri
Karabiberin normal miktarlarda yemeklerde kullanılmasının hiçbir sakıncası yoktur. Ancak karabiberi yemeklerde aşırı kullanmanın ya da karabiber ekstreleri kullanımının mide ve boğazda yanma hissine neden olabileceği bilinmektedir.
Karabiber, alerji ilaçları olan antihistaminikler başta olmak üzere bazı ilaçlarla etkileşime girer. İlaçların vücuttaki emilimini artırarak vücuttaki ilaç düzeylerini olması gerekenden daha fazla bir düzeye getirebilir. Bu nedenle ilaçla birlikte karabiber ekstresi ya da yemeklerinizde aşırı karabiber kullanıyorsanız hekiminize danışmalısınız.