KIRMIZI PANCAR:
Pancar tüketimi karaciğer için mükemmel bir tonik ve kanın temizliği için çok önemli bir detoksifikanyandır. Pancar, su ile pişirilerek tüketilir. Kaynatılan suyun rengi fuşya renkli muhteşem bir renk alır. Bu suyunda tüketilmesi çok faydalıdır. Pancar suyunun sağladığı çeşitli faydalardan dolayı içeceklerde de önemli yere sahiptir.
Pancarın kırmızı rengi içindeki betasiyanin adlı bileşimden geliyor.
Betasiyanin idrarı boyar dolayısıyla pancar yediğiniz zaman telaş yapmayın idrar rengi tamamen betasiyaninden kaynaklanıyordur.
PANCARIN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ FAYDALARI:
Pancar önemli bir betain ve folat kaynağıdır. Bu iki besin ögesi kalp damar sağlığını etkileyen serum homosistein seviyeleri üzerinde sinerjik etkili olarak görev yapar.
Pancar potasyum minerali açısından da zengindir. Yüksek potasyum- düşük sodyum oranı insan sağlığı için idealdir, ancak günümüzde bu pek fazla bilinmiyor.
Pancarı potasyum tüketimini arttırmak için kullanmakta fayda vardır. Genelde potasyum kaynağı olarak muz ,patates, kayısı önerilir ancak iki tane pancar tüketimi yaklaşık olarak 528 mg potasyum alımını sağlar. Pancar aynı zamanda magnezyum ve az miktarda da C vitamin içerir.
Düşük karbonhidrat içerikli bir zayıflama diyetinde pancar şeker oranı yüksek olduğu için kaldırılır. Ben de zayıflama programlarında salatalara pancar eklemeyin şeklinde öneriler veririm çoğu zaman .
Tamam pancarın şeker oranı yüksek ancak eğer çok önemli bir kısıtlamanız yoksa pancarda ki şeker oranı çok da kayda değer değildir. Ancak şeker hastaları için dikkat edilmesi gereken bir gıdadır. Yani şeker hastalarına HAYIR tüketmeyin dediğim bir besindir. Ancak böyle metabolik bir hastalığınız; örneğin şeker, haşimato tiroidi, metabolik sendrom vb gibi yoksa menünüze rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
Pancarı nasıl tüketirsiniz:
1- Fırınlanabilir,
2- Haşlanabilir,
3- Buharda pişirilebilir
4- Ya da çiğ olarak dilimleyip salatalara eklenebilir.
Özellikle kalsiyum, demir, A ve C vitamin açısından yaprakları köklerine kıyasla çok daha besleyici değerlere sahiptir. Pancarın çok lezzetli bir suyu vardır.
Size bir tarif vereyim:
1 havuc,1 elma,1 demet ıspanak ve biraz zencefil ile karıştırıldığında en iyi sonucu verir. Aklınızda olsun…
Ya da pancarı haşlayıp rendeler ve 2 diş sarımsakla yoğurdu karıştırıp muhteşem bir lezzet oluşturabilirsiniz…
afiyet olsun…
Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı