Yeni bir araştırmada özellikle keten tohumu ve susamda bulunan bazı besin bileşiklerinin kilo almayı önleyici ya da kilo alım sürecini yavaşlatıcı etkisi olduğu belirlenmiştir.
Çalışmada, linganlar adı verilen bu bileşikleri fazla tüketen kadınların, az tüketen kadınlara kıyasla daha zayıf ya da kilo almaya daha az eğilimli oldukları ortaya çıkmıştır. Her ne kadar küçük bir grup üzerinde yapılmış bir araştırma olsa da lingan tüketiminin kilo almayı yavaşlattığına ilişkin mevcut kanıyı desteklemesi bakımından araştırma sonuçları oldukça anlamlıdır.
Bu yeni çalışmada 1.000 kadından toplanan bilgiler analiz edilmiş, araştırma başlangıcında kadınlardan idrar örnekleri alınmış ve 10 yıl boyunca takibe devam edilmiştir. Alınan idrar örnekleri enterodiol ve enterolakton adlı bileşikler açısından incelenmiştir. Bu 2 bileşik, besinlerdeki linganların bağırsaktaki bakteriler tarafından parçalanması sonrası oluşmaktadır.
Araştırmanın başlangıcında idrarında bu 2 maddenin en fazla olduğu kadınların vücut kitle indeksleri (VKİ) en düşük değere sahiptir. Örneğin araştırma başlarken idrarında en fazla enterolakton bulunan kadınların ortalama VKİ değeri 24.6 iken, enterolakton değeri en düşük olan kadınların ortalama VKİ değeri 27.5’ dir.
Buna ek olarak bu linganların yüksek düzeylerde bulunduğu kadınların yıllar içinde daha az kilo aldıkları belirlenmiştir. İdrarında enterodiol düzeyleri en yüksek olan kadınların, bu maddenin en az olduğu kadınlara kıyasla yılda 0.27 kg. daha az aldıkları tespit edilmiştir.
Araştırmada linganların kilo almayı nasıl önlediği netleştirilemese de lingan metabolitlerinin idrar yoluyla vücuttan yüksek düzeyde atılması ve özellikle enterodiol atım miktarı ile kilo artışının yavaşlaması arasında güçlü bir ilişki olduğu ortaya konmuştur. Araştırmacılara göre linganlar, östrojen hormonu ile aynı yapıda olması sayesinde östrojen reseptörlerine bağlanarak vücut ağırlığını etkilemesi mümkün olabilmektedir.
Önceki yıllarda hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde linganların kilo almayı düzenleyici etkisi olabileceği görülmüştü. İnsanlar üzerinde de benzer sonuçlar elde edilmişti. Örneğin Kanada’da yapılmış bir çalışmada kanlarında enterolakton düzeyleri en yüksek olan kadınların VKİ değerlerinin, en düşük olan kadınlardan 4 kg/m2 daha az olduğu belirlenmişti. Ayrıca en yüksek düzeyde enterolakton bulunan kadınların vücut yağları, bu maddenin en düşük düzeyde bulunduğu kadınlardan 8.5 kg daha az olduğu tespit edilmişti.
Linganlar açısından en zengin besinlerin keten ve susam tohumları olduğu bilinmektedir. Diğer yağlı tohumlar ve çekirdeklerde de (ceviz, badem, fındık, ay çekirdeği, kabak çekirdeği vs.) iyi miktarlarda mevcuttur. Ayrıca tam tahıllarda, sebzelerde, meyvelerde, çay ve kahve ile şarapta da az miktarlarda lingan bulunmaktadır.