Ketojenik Diyet Kabızlık Yapar mı?

Ketojenik diyet ciddi ölçüde kısıtlanmış karbonhidrat alımını içerir. Ketojenik diyet uygulayan kişiler karbonhidratlardaki bu azalmayı yağ miktarını arttırarak ve dengeli bir protein alımı gerçekleştirerek telafi ederler.

Beslenmedeki bu değişiklikler bazen hafif düzeyde seyreden kabızlığa neden olur. Kabızlığın neden olabileceği ve nasıl giderilebileceği de dahil olmak üzere ketojenik diyet hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

Ketojenik diyet nedir?

Karbonhidrat dendiğinde aklımıza genellikle ekmek, makarna gibi tahıl ürünleri ve rafine şeker gelmektedir. Basit karbonhidrat kategorisindeki bu gıdaları fazlaca tüketmenin genel sağlığı olumsuz etkileyebileceği doğru olsa da hem sağlıklı hem de sağlıksız yiyeceklerde karbonhidratlar bulunmaktadır.

Besinlerdeki başlıca karbonhidrat türleri sebzeler, meyveler ve tahıllarda bulunan şeker, nişasta ve liflerdir.

Karbonhidrat terimi, hücrelerin glikoz adı verilen ve basit şekere dönüştürebileceği bir grup moleküle karşılık gelir. Glikoz, vücutta birincil enerji kaynağı olarak kullanılır.

Ketojenik diyet uygulayan kişiler çok az miktarda karbonhidrat tüketirler (günlük 50 gramdan daha az). Bu sınırlı alım, vücudun alternatif enerji kaynaklarına yönelmesine neden olur.

Vücutta glikoz tükendiğinde önce, glikojen enerji sağlamak için devreye girer. Glikojen vücudun depo ettiği ve glikoza göre daha karmaşık bir yapıda olan bir tür glikoz şeklidir.

Glikojen depoları da tükendiğinde, karaciğer devreye girerek yağ asitlerini keton cisimcikleri adı verilen moleküllere dönüştürmeye başlar. Hücreler, vücutta glikoz kalmadığından keton cisimciklerini alternatif enerji kaynağı olarak kullanmaya başlarlar.

Ketojenik diyetin yarar ve zararları

Ketojenik diyetin kilo vermenin yanı sıra kan şekerinin kontrolüne, trigliserit ve toplam kolesterol düzeylerinin düşürülmesine de yardımcı olabilir. Bazı çalışmalarda oksidatif stresi ve iltihabı azaltabileceği, alzheimer, migren ve epilepsi tedavisinde rol oynayabileceği gösterilmiştir.

Ketojenik diyet yorgunluk ve baş ağrılarına neden olabilir. Kabızlık, kusma ve karın ağrısı gibi sindirim sistemi sorunlarının ortaya çıkması söz konusu olabilir.

Ketojenik diyet kabızlığa neden olabilir mi?

Ketojenik diyet uygulayan kişilerde birkaç gün ile birkaç hafta süresinde hafif kabızlık şikayetleri görülebilir.

Kabızlık şikayetleri şu nedenlerle ortaya çıkabilmektedir:

Hızlı geçiş: Beslenmede yapılan sert ve hızlı değişiklikler sindirim sisteminde sorunlara neden olabilmektedir. Vücudun bu yeni beslenme düzenine uyum sağlaması için zamana ihtiyacı vardır. Düşük karbonhidratlı beslenmeye birkaç hafta içinde kademeli geçiş yapmak bu sorunun ortaya çıkmasını önleyebilir.

Yeterince lif yememek: Düşük karbonhidrat diyetlerinde genellikle lif alımı da büyük ölçüde düşer. Ketojenik diyetler yüksek lif içeren meyveler, tahıllar ve sebzeleri kısıtlayacağı için yetersiz lif alımı oluşabilir.  Sindirim sistemi lifleri parçalayamaz, bağırsaklarda olduğu gibi kalan lifler bağırsaklara su çekerek dışkıya hacim kazandırır. Bu ilave kütle ve su, dışkının yumuşak kalmasına ve bağırsak hareketlerinin düzenli olmasına yardımcı olur. Yeterli lifin olmadığı bir diyette kabızlık çok daha olasıdır.

Ketojenik diyet uygulayanlar kabızlık sorunu yaşıyorlarsa bol su içerek, diyete lifli gıdalar ekleyerek, egzersiz yaparak ve yemeklerden sonra yürüyüşe çıkarak iyileşme sağlayabilirler.