Kilo Verememenizin Nedeni Ağır Metaller Olabilir

Sizin için doğru olan bir diyet ve egzersiz programı uygulamanıza rağmen kilo vermekte zorlanıyorsanız bunun nedeni vücudunuzda birimiş olan cıva, kadmiyum, kurşun ve diğer ağır metaller olabilir. Vücudunuzdaki ağır metallerin nöroendokrin fonksiyonunuzu bozarak tiroidlerinizin sağlıklı çalışmasını engellemesi sonucunda kilo alabilirsiniz ya da yoğun çabalarınıza rağmen kilo veremez hale gelebilirsiniz.

Aslında, ağır metallerin vücudumuzda yarattığı tek sorun kilolarımız değildir. Nörokognitif, metabolik, otoimmün ve kardiyovasküler gibi pek çok kronik hastalığın dünya genelinde artmasının nedenleri arasında genetik, yaşam tarzı ve beslenmenin yanı sıra ağır metaller toksititesi de bulunmaktadır.

Ağır metaller vücuda nasıl girer? Vücut bunları neden atamaz?

Ağır metaller araçlardan salınan dumanlar, hava kirliliği, kirli gıdalar ve sular, sigara dumanı, tıbbi tedaviler, pişirme kapları, aşılar ve hatta kozmetik maddeler gibi pek çok farklı yolla vücudumuza girer. Bu metaller vücudunuzda dolaştıktan sonra yağ hücrelerinin içinde depolanır.

Ağır metallerin vücutta metabolize edilmesi ve atılması birkaç nedenden ötürü zorlaşmaktadır;

– Vücudu arındırmaya yardımcı olan besin ögelerini yeterince almamak

– Metalleri vücuttan atmaya yardımcı mineralleri yeterince almamak

– Metalleri ve toksinleri uzaklaştırmayı önleyen yüksek stres düzeyleri

– Toksinlerin atılmasını önleyen yetersiz uyku ve yorgunluk.

Ağır Metaller ve Kilo İlişkisi

Ağır metaller gibi toksinler hormonları etkiler ve kilo vermenize direnç geliştiren hormonal dengesizliklere neden olur. Hormonların metabolizma ve kilo üzerindeki etkisin anlamak için leptin örneğine bakalım..

Leptin beyne enerji için yağ yakmasını söyleyen bir hormondur. Beyin, vücuttaki fazla toksinler nedeniyle bu hormondan doğru mesajı almazsa, vücut enerji için yağ yakamaz. Bu ne anlama gelir? Sağlıklı bir diyet ve egzersiz rejimine rağmen toksisite durumundayken gerçek ve kalıcı kilo kaybı mümkün değildir.

Ağır metaller nedeniyle bozulmuş tiroid fonksiyonu, özellikle de T4’ten T3’e dönüşüm bozukluğu, vücut yağlarınızın etrafında görünmez bir kuvvet alanı gibi davranacaktır. Tiroid bozukluğu olan biri için hiçbir diyet veya egzersiz ne yazık ki işe yaramayacaktır.

Ağır metaller tiroid fonksiyonunu bozmanın yanı sıra adrenal fonksiyonu üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilmektedir.

Böbreküstü bezleri, toksik olan bu metallere stres yanıtı yoluyla tepki verir. Vücut cıva, kadmiyum veya kurşunu bir stres kaynağı ya da istenmeyen bir istilacı olarak görür. Bu durumda vücutta kortizol salımını artarak, yükselen kortizol hormonu yağların depolanmasına, sindirim sisteminin bozulmasına ve stres toleransının azalmasına neden olacaktır. Kortizol sonsuza kadar yüksek kalamaz ve metaller vücuttan atılamazsa, adrenal yorgunluk aşamasına geçilir. Vücut artık yorgun ve bitkindir, doğru bir şekilde detoks yapamaz ve yaşlanma süreci hızlanır. Ancak ağır metal yükünün giderilmesi ile sağlığın yeniden kazanılması mümkün olacaktır.

Vücutta ağır metal varlığı nasıl tespit edilir?

Ağır metalleri test etmenin en iyi yollarından biri Saç Analizi testidir. Saç Analizi, vücut hücrelerinde nelerin depolandığına, hangi minerallerin deforme edildiğine ve ağır metallerin detoksifikasyonunu nelerin engellediğine bakacaktır. Eğer mineralleriniz hücresel düzeyde dengelenmişse, vücut doğal olarak ağır metalleri detokslayacaktır. Ancak mineralleriniz ve özellikle de ağır metal önleycici mineraller dengede değilse tüm detoks çabaları sonuçsuz kalacaktır.

Örneğin, çinko kadmiyuma karşı engelleyicidir. Çinko seviyeleri vücutta iyi seviyelerde olduğunda, vücut kadmiyum toksisitesini önlemek için çinkoyu kullanmaktadır.

Ağır metaller vücuttan nasıl atılır?

Gıdalarda bulunan bazı bileşikler ve bazı ilaçlar ağır metallere bağlanarak bunların vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Bu ilaçlar ya da gıdalar yardımıyla ağır metallerin bağırsaklardan emilmesinin engellenmesi ve vücuttan uzaklaştırılması işlemine şelasyon denir. Ağır metallere bağlanan ve şelatör adı verilen madde yardımıyla şelasyon yapılır ve ağır metaller vücuttan arındırılır.

İlaç kullanılarak yapılan şelasyon tedavileri bir uzman kontrolünde olmalıdır çünkü bilimsel olarak onaylanmamış yöntemler tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir.

Unutmayın, ağır metaller vücudunuzdan uzaklaştırıldığında adrenal ve tiroidlerinizde iyileşmeye başlayacak ve  kilo vermeniz kolaylaşacaktır.