Kilo Vermek İçin Kuru Baklagiller Yiyin!

Beslenmede çeşitliliğin önemini sürekli vurgularım. Tek veya birkaç besin ya da besin grubu ağırlıklı beslenmenin sağlık açısından sakıncalar yaratacağının, bu sebeple tüm gıda gruplarından oluşan ve bu grupları temsil eden farkı besinleri içeren bir beslenme modelinin en sağlıklı seçim olduğunun altını her fırsatta çizerim.

Örneğin kuru baklagilleri gaz yapıcı etkileri nedeniyle pek çok kişi beslenmesinde ya bulundurmaz ya da çok sınırlı bir şekilde tüketir. Oysaki kuru baklagiller, bir gıda grubu olarak kesinlikle gözden çıkarılmamalıdır. Hele ki bizim gibi hayvansal protein alımının nispeten düşük olduğu ülkelerde kuru baklagillerin beslenmedeki varlığı daha da önem kazanmaktadır.

Kuru baklagiller yüksek besin değerlerine sahip olmalarının yanı sıra kilo kontrolü ya da kilo verme hedefi olanlar için de en önemli besin grubudur. Yüksek protein ve lif içerikleri ile kalıcı tokluk sağlamada üstlerine gıda yoktur. Nitekim yeni bir araştırma ile daha kuru baklagillerin bu özellikleri bir kez daha tescillendi.

Kopenhag Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmada kuru baklagiller temelli bir öğünün, et temelli öğünlere göre daha kalıcı tokluk sağladığı belirlendi. Bu çalışmaya göre düzenli olarak kuru baklagiller tüketmek kilo vermeye yardımcı olabilir.

Çalışmaya katılan 43 erkeğe, kuru baklagillerin ya da etin ana bileşen olduğu öğünler servis edildi. Kuru baklagillerin ana bileşen olduğu öğünü tüketen kişilerin, etin ana bileşen olduğu öğünü tüketenlere kıyasla bir sonraki öğünde %12 daha az kalori tükettikleri belirlendi.

Araştırmacılara göre her iki besin grubu da (kuru baklagiller/et) proteinden zengin olmakla birlikte kuru baklagillerin lif açısından da zengin oluşu sebebiyle daha kalıcı tokluk sağlamaktadır.

Araştırmacıların ilginç bulduğu bir veri ise, proteini daha az olmasına rağmen kuru baklagiller tüketenlerin, et tüketenler kadar öğünlerini aynı derecede lezzetli ve doyurucu bulmuşlardır. Araştırma ekibinin bu veriyi ilginç bulmalarının sebebi, öğünde protein içeriği ne kadar fazlaysa o kadar çabuk doyma hissi geliştiğine dair yaygın inanışın aslında doğruyu yansıtmadığını belirlemeleridir. Çünkü yine proteinden zengin ama aynı zamanda lif içeriği de yüksek olan kuru baklagillerle de aynı doygunluk hissi yakalanabilmektedir.

Her ne kadar araştırmanın dar kapsamlı olması sebebiyle bulgulara dair kesin bir ispat için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olsa da, veriler ışığında, kuru baklagillerin düzenli tüketiminin kilo verme çabalarında son derece etkili olabileceğini söylememiz mümkün.

Kaynak:

http://www.foodandnutritionresearch.net/index.php/fnr/article/view/32634