Normalden daha düşük düzeyde kırmızı kan hücresi olduğunda, vücut hücrelere oksijen taşımak için daha fazla çalışmak zorunda kalır. Bu durumda kişi bitkin, yorgun, halsiz hissedebilir. Ayrıca düşük kırmızı kan hücre sayısı pek çok sağlık sorununu da beraberinde getirebilir.
Vücudunuzdaki kırmızı kan hücrelerinin sayısını arttırmak için beslenmenizde ve yaşamınızda bazı değişiklikler yapmanız, bu durumu aşmanıza yardımcı olabilmektedir. Fakat bu değişikliklere rağmen belirtileri yaşamaya devam ederseniz bir doktora gözükmeniz doğru olacaktır.
Kanın %45 kadarı kırmızı kan hücrelerinden oluşur. Bu hücreler vücuda oksijeni taşıyan hemoglobin adlı proteini içerirler. Hemoglobin aynı zamanda kana rengini veren maddedir.
Kırmızı kan hücreleri vücutta yaklaşık 115 gün dolaştıktan sonra karaciğerde parçalanır ve içeriklerindeki besin ögeleri yeniden kullanım için hücrelere taşınır.
Kırmızı kan hücreleri kemik iliği tarafından üretilir. Eğer vücuda gerekli besin ögeleri girmezse bu durumda mevcut kırmızı kan hücreleri, vücudun ürettiğinden daha hızlı bir şekilde ölür ve kırmızı kan hücre sayısında azalma başlar.
Kırmızı Kan Hücre Azlığı Belirtileri
Kırımız kan hücre sayısı düşüklüğü ya da anemi durumunda aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir.
-Yorgunluk
-Baş dönmesi
-Nefes darlığı
-Kalp çarpıntısı
Anemi, tedavi edilmediğinde daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Kırımız Kan Hücrelerini Arttıran Besinler
Kırmızı kan hücrelerinin düşüklüğü genellikle hatalı beslenme ile ilişkilidir. Kırmızı kan yapıcı besinleri yeterince tüketmek, kırmızı kan hücre üretimi için gerekli malzemenin vücuda girmesini sağlayacak ve eksikliğin oluşmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
Demir
Demir, anemi ile ilişkili temel mineraldir. Vücut, oksijeni kan hücrelerine taşıyan ve depolayan hemoglobin üretimi için demiri kullanır. Yeterli demir olmadığında bu hücreler ölebilir ya da yeterli oksijeni vücuda taşıyamaz.
Demir bakımından zengin gıdaları yemek, aneminin belirtilerini önleyebilir ve kanın sağlıklı bir yapıda kalmasına yardımcı olur. Demir içeren gıdalar arasında şunlar bulunmaktadır.
-Karaciğer, kırmızı ve beyaz etler et(dana, kuzu, tavuk, hindi, balıklar vs.), yumurta
-Kabuklu deniz ürünleri: Karides, istiridye, deniz tarağı vs.
-Sebzeler: Ispanak, tatlı patates, bezelye, brokoli, kara lahana, pazı, hindiba, pırasa
-Ekmekler ve tahıllar: Tam buğday ekmeği, kepekli tahıllar, mısır unu, yulaf, çavdar ekmeği, demirden zenginleştirilmiş pirinç, makarna ve beyaz ekmek
-Meyveler: Kurutulmuş meyveler özellikle üzüm, incir, erik, kayısı ile çilek ve karpuz
-Bakliyatlar ve diğerleri: fasulye, nohut, barbunya, börülce, mercimek, soya, domates ve domates ürünleri (salça, püre vs)
B 12 vitamini
B-12 vitamini, beynin sağlıklı çalışması için gereklidir ve yeni kırmızı kan hücreleri üretiminde rol oynar. Düşük B 12 seviyeleri, alyuvarların tamamen olgunlaşmasını önleyebilir. Bu eksiklik, megaloblastlar adı verilen anormal kırmızı kan hücrelerine ve megaloblastik anemi adı verilen bir durumun ortaya çıkmasına neden olabilir.
B12 vitamini hayvansal gıdaların tümünde bulunur. Özellikle kırmızı et, tavuk, balık iyi kaynaklardır. Süt ve süt ürünleri ile yumurta da iyi B 12 kaynakları arasındadır.
B9 vitamini
Folik asit ya da folat olarak da bilinen B 9 vitamini sinir sistemi ve böbrek üstü bezleri için gereklidir ve vücutta yeni hücrelerin üretilmesine yardımcı olur. Düşük folik asit düzeyleri anemiye neden olabilmektedir.
Ay çekirdeği, kabak çekirdeği, ceviz badem fındık gibi yağlı tohumlar ve çekirdekler, tahin, kuru baklagiller, mercimek, maydanoz, ıspanak, pancar, karaciğer ve yumurta sarısı folik asitten zengin gıdalar arasındadır.
C vitamini
C vitamini gıdalardaki demirin vücutta daha fazla emilmesine yardımcı olur. Böylelikle dolaylı yoldan vücudun kırmızı kan hücresi yapmasına katkı yapar.
Narenciyeler, kivi, çilek ve biber iyi C vitamini kaynaklarıdır.
Bakır
Bakır, demirin kan dolaşımında kullanımına yardımcıdır. Eğer vücutta yeterli bakır olmazsa kan hücreleri için hayatı önemdeki demirin emiliminde sorun yaşanır. Karaciğer, kabuklu deniz canlıları, kaju, ay çekirdeği ve mercimek iyi miktarda bakır içerir.
A vitamini
Retinol ya da bilinen adıyla A vitamini bakıra benzer bir şekilde kırmızı kan hücre sayısını destekler. Hücrelerin sağlıklı kalmak için gereksinim duyduğu demirin emilimine yardımcıdır. Tereyağı, yumurta sarısı, kırmızı ve beyaz etler, süt ve süt ürünleri ile havuç, ısırgan otu, maydanoz, dereotu, pazı, bal kabağı, kara lahana, roka, kayısı, domates salçası gibi pek çok gıda A vitamini için tüketilebilir.