“Ben de aynı şeyleri yiyorum, diyette ne varsa sadece onlarla besleniyorum. Başkaları zayıfladı ama bende işe yaramadı” dediğinizde çevrenizdekiler sizin diyeti tam olarak uygulamadığınızı düşünebilir ve bu konuda sizi suçlayabilir. Aslında haklı olan sizsinizdir. Çünkü birisinde işe yarayan bir diyet bir başkasında aynı sonucu vermeyebilir. Bunun önemli nedenlerinden biri ise tüketilen gıdaların kişiye özel metabolik süreçlerden etkilenmesidir.
İsrail’de yapılan yeni bir çalışmada, beslenmenin kişiler üzerinde nasıl farklı etkiler yarattığı ortaya kondu. Araştırmacılar aynı şeyleri tüketen 800 kişinin, 1 hafta boyunca kan şekeri düzeylerini ölçümledi ve her bir bireyde bu besinlerin nasıl farklı işlendiği ve nasıl farklı sonuçlar doğurduğu belirledi.
Kan şekeri, diyabet ve obezite gibi hastalıklarla yakından ilişkilidir ve kan şekeri testleri ile ölçülmektedir. Yıllar önce, gıdaların kan şekeri üzerindeki etkilerine göre Glisemik İndeks olarak bilinen bir standart hazırlanmış ve bu indeks sağlıklı beslenmede bir araç olarak kullanılagelmiştir. Ancak Glisemik İndeks küçük gruplar üzerinde yapılmış farklı çalışma verilerinin ortalamaları alınarak oluşturulmuş ve kişisel farklılıklar yeteri kadar dikkate alınmamıştır.
Weizmann Bilim Akademisi araştırmacıların yürüttüğü bu çalışmaya göre besinlerin sabit Glisemik İndeks değerleri yoktur, bu kişiden kişiye değişmektedir. Çalışmaya katılan kişilerden anket, vücut ölçümü, kan testi, şeker ölçümü, dışkı örneği ve yaşam/beslenme biçimlerini mobil aplikasyonla takip etme yöntemleri ile veriler toplanmış ve toplamda 46.898 öğüne ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır. Buna ek olarak araştırmaya katılanlara birkaç farklı standardize edilmiş kahvaltı verilmiştir.
Beklendiği üzere katılımcıların yaşları ve vücut kitle indeksleri öğün sonrası kan şeker düzeyleri üzerinde etkili olmuştur. Ancak aynı kişi, aynı içerikteki öğünü farklı günlerde tüketse de kan şeker düzeyi aynı sonuçları vermişken, farklı kişilerin aynı yemek sonrası kan şeker düzeylerinde oldukça farklı sonuçlar elde edilmiştir.
Araştırmacılar, besinlere verilen metabolik yanıtın kişiden kişiye nasıl/neden farklılık gösterdiği tam olarak belirlenemediğinden, bu durumun kişiye özel beslenme rehberi hazırlamakta büyük bir güçlüğe neden olduğunu belirttiler. Araştırmacılara göre, kişilerin gıdalara verdiği metabolik yanıtlara göre hazırlanmış diyetler sayesinde, kan şekeri ve buna bağlı gelişen hastalıkların yönetimi doktorlar ve beslenme uzmanları tarafından daha kolaylıkla sağlanabilecektir.
Bazı durumlarda, kişilerin kendisine önerilen diyetleri düzgün bir şekilde uygulamadığı düşünülse de aslında yanlış olanın diyetin kendisi olabileceği, sağlıklı olduğu düşünülen besinlerin bazı kişilerde sağlıksız sonuçlar doğurabileceği de araştırmacılar tarafından vurgulanmıştır.