Kolesterolünüzü patlıcan ile düşürebilirsiniz

PATLICAN

Hiçbir faydası olmadığı düşünülen patlıcan aslında ne kadar faydalı birazdan göreceksiniz.

Doğa da ki her bitki ve muhteşem renkleri neden var düşündünüz mü?

Bu sebzelerin ve meyvelerin renkleri hem kendilerini doğa da ki zararlı etkilere karşı korumak için hem de o sebze veya meyvenin tüketilmesi sonucunda girdiği organizmada oksidatif stresi azaltmak için var… ne muhteşem bir döngü değil mi?

Yaban mersinin de ki mavi pigment, ahududu ve karpuz da ki kırmızı pigment, biber de kisarı pigment, havucun turuncu pigmenti bunların hepsi bitkiyi çevre de ki zararlı etmenlerden korumakla kalmıyor, aynı zamanda sizin vücudunuz da ki hücre ve DNA’ları da aynı etkiye karşı koruyan güçlü fitokimyasallar içeriyorlar.

MOR RENGİN GÜCÜ

Patlıcanın mor kabuğunda Nasunin adlı madde vardır. Bir tür antosiyanin olan nasunin güçlü bir antioksidandır. Yapılan araştırmalar nasuninin  hücrenin ve DNA yapısının ciddi zarar alabilecek, yaşlanmanın sebebi olan serbest radikal ve zararlı molekülleri tam manasıyla etkisiz  hale getirdiğini göstermektedir.

Yine yapılan son araştırmalarda nasunin vücutta  lipid peroksidasyonuna karşı da korur. Yani vücutta oluşan zararlı kolesterolü kontrollü bir şekilde azalmasını sağlar.

Bir yandan da nasunin demiri bağlamaktadır. Demir bazen vücutta fazla olabilir. Böyle durumlarda tüketilmesi fazla demirin vücuttan atılması içiniyidir. Anemik bünyelerde fazla tüketilmesi önerilmez.

Patlıcan besin değeri açısından kesinlikle oscarlık değildir. 35 kaloriye bir kase patlıcan yer ve 2,5 gr. Lif alırsınız.

Ayrıca doyurucudur. Bir öğün tek başına böylesi bir yemekle rahatça  geçirilebilir. Fırında çok az zeytinyağı ile ızgarasını yaparak zencefil ve sarımsaklı domates sosu ile muhteşem bir lezzet yaratabilirsiniz.

Patlıcan aynı zamanda zeytinyağıylada çok lezzetli olur. Közlenmiş patlıcanı zeytinyağı, sarımsak ve karabiberle salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Salatalarınıza patlıcan ekleyerek 18.5gr lif ve 1.260 mg potasyum eklemiş olursunuz ki içeriğindeki niasin, folat, kalsiyum, magnezyum,fosfor ve fitosteroller ayrı bir besin değeri verir.

Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı