Kolon Sağlığı İçin Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Kolon kanseri en ölümcül kanser türleri arasında yer alır ve dünya genelinde her yıl yüzbinlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olur. Genetik yatkınlık, kolon kanseri riskini yükselten en önemli faktördür, fakat doğru beslenme ile var olan riski azaltmak mümkündür.

Yıllar süren araştırmalar, beslenme alışkanlıklarının kolorektal kanser geliştirme olasılığında önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Bu araştırmalarda, meyveler, sebzeler ve balıklardan oluşan bir diyetin bu hastalığa karşı en fazla korumayı sağlayabileceğini göstermiştir.

Diyetin neden bu kadar büyük bir etkisi var? Büyük ölçüde, beslenmenin bağışıklık sistemi için çok önemli olmasından ve vücudu kronik hastalıklar dahil olmak üzere pek çok hastalıktan korumak için görevini ne kadar iyi yapabildiği ile ilişkili olmasından kaynaklanmaktadır.

Peki, kolon sağlığını desteklemek ve kanserli hücrelere karşı korunmak için beslenmenize hangi yiyecekleri eklemelisiniz ve hangilerinden kaçınmalısınız?

Kolon Sağlığına Zararlı Besinler

İşte kolon sağlığınız için riskli yiyeceklerden bazıları:

1.Yağlar

Zeytinyağı, ceviz, badem, fındık ve avokado gibi sağlıklı yağlar varken, fast food dahil olmak üzere doymuş ve trans yağ açısından zengin beslenmek kolonunuz için felaket olabilir. Bazı araştırmalar yüksek yağlı diyet ile bağırsak tümörlerindeki artışı ilişkili bulmuştur. Sağlıksız yağ içeriği yüksek gıdalar aynı zamanda fazla kilolu olma ile ilişkilidir ve fazla kilolu olmak bağırsak tümörlerine yol açabilir.

2.Kırmızı Etler

Araştırmalar, çok sık kırmızı et yemenin kolon kanseri riskinizi artırabileceğini göstermektedir. Kırmızı et tüketimi, vücutta genetik materyalin onarımını engelleyebilecek kimyasalların salınmasına neden olabilmektedir. Kırmızı et tüketiminizi haftada 1-2 porsiyon ile sınırlamanız önerilir. Salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş et ürünlerini yemekten ise kaçınmalısınız. Bitki bazlı diyet uygulayanların en düşük kolorektal kanser riskine sahip olduğu gösterilmiştir; tam bir vejeteryan olmanız gerekmez, ancak hayatınıza ne kadar çok sebze ekleyebilirseniz o kadar iyidir.

3.Alkol

Alkol sadece kolon için tehlikeli değildir ve birçok kanser türü ile bağlantılıdır. Mide ve bağırsak sistemini tahriş eder, bazı vitaminlerin emilimini bozar. Zaman zaman bir içkinin tadını çıkarmak eğlenceli olabilir, ancak aşırı alkol tüketiminin hem rektum hem de kolonda daha yüksek kanser riski ile ilişkili olduğunu unutmayın. Alkolsüz yapamam diyenler haftada birkaç kez 1-2 kadeh ile alkol alımlarını sınırlamalıdır.

4.Şeker

Sağlığı en fazla tehdit eden şeylerin başında şeker gelmektedir. Ulaşılması kolay ve bırakması zordur. Şeker, kilo alımı ve obeziteye neden olarak kanser riskinizi yükseltir. Birçok araştırma, şekerli atıştırmalıklar yemenin kolorektal kanser riskinizi artırabileceğini göstermektedir.

Kolon Sağlığına Faydalı Besinler

Artık çok fazla yememeniz gereken yiyeceklere baktığımıza göre, kolon sağlığı için en iyi gıdalara göz atabiliriz.

1.Sebzeler

Araştırmalar, daha fazla sebze yiyenlerin kanser oranlarının daha düşük olduğunu göstermektedir; ve turpgiller ailesinden brokoli, lahana ve brüksel lahanası gibi sebzeler sülforafan içeriği sayesinde özellikle faydalıdır. Sulforafan, kolondaki kanserli tümörlerin büyümesini baskılayabilir. Sebzeler aynı zamanda kolon sağlığı için gerekli olan lif açısında da zengindir.

2.Lif

Yüksek lifli bir diyet yemek, genel bağırsak ve kolon sağlığı için iyidir. Birçok insan günlük önerilen lif miktarının ancak yarısı kadarını almaktadır.

Diyetinize lif eklemenin en iyi yolu, sebzeler, meyveler, tam tahıllar, baklagiller, tohumlar ve çekirdekler gibi iyi lif kaynaklarından zengin beslenmektir.

Lif, sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığı önler ve kolon sağlığına yardımcı olur. Kolonda divertiküler hastalığa yol açabilecek hemoroit ve kalın bağırsak duvarında küçük keseler geliştirme riskinizi azaltabilir.

3.D Vitamini

D vitamini eksikliği kolorektal kanser için bir risk faktörü olabilir. Bir çalışma, daha yüksek D vitamini seviyelerine sahip kişilerin kolorektal tümör geliştirme olasılığının daha düşük olduğunu bulmuştur. Bu bağlantının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, D vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile ilişkili olabilir.

4.Omega-3

İltihaplanma karşıtı olan omega-3 açısından zengin bir diyet, kolon kanseri vakalarının azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bu güçlü madde, kanseri teşvik edebilecek enflamatuar moleküllerin seviyelerini azaltmaya yardımcı olur. Omega-3 yağları en çok somon, uskumru, sardalya ve morina gibi balıklarda bulunur.