Kuersetin; meyveler ve sebzeler başta olmak üzere pek çok bitkide bulunan flavonoidlerden biridir. Bitki kimyasalları olan flavonoidler antioksidan özellikleri ile bilinirler. Kuersetin de üzerinde en çok araştırma yapılanlardan biridir ve sağlığa faydaları hakkında somut veriler bulunmaktadır. Bu yazımızda kuersetinin faydalarını detaylı inceleyeceğiz.
Kuercetin hangi besinlerde bulunur?
İnsan vücudu kuersetini kendisi üretemez ve besinler ya da takviyeler yoluyla alınmalıdır. Kuersetin içeren gıdalar arasında şunlar bulunmaktadır.
-Üzüm
-Çilek ve diğer dutsu meyveler
-Kiraz ve vişne
-Elma
-Narenciyeler
-Soğan
-Karabuğday
-Brokoli
-Domates
-Siyah çay
Kuersetinin 7 Yararı
1.Serbest radikaller mücadele:
Kuersetin antioksidan özelliktedir. Antioksidanlar vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur. Serbest radikaller ise vücutta hastalık riskini arttırır ve yaşlanmayı hızlandırır. Sigara dumanı, çevre kirliliği, kimyasal atıklar, radyasyon ve sera gazları gibi maddeler serbest radikaller olarak vücuda zarar verir.
Kuersetin, antioksidan etkilerinin çok güçlü olduğu bilinen C ve E vitamini ve beta karotenden daha güçlü bir antioksidandır.
- İltihabı azaltma:
Enflamasyon ya da iltihap; hastalıklar, yaralanmalar ve stres halinde vücudun verdiği doğal bir tepkidir ve vücudun iyileşmesine yardımcı olur. Ancak kronikleşen enflamasyon önemli sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.
Kuersetin, enflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmada kuersetinin akut ve kronik enflamasyonu azalttığı ve anti-artrit özellik taşıdığı gösterilmiştir.
İnsanlar üzerinde yapılmış çalışmalarda ise kuersetinin enflamasyon üzerindeki etkisine dair net sonuçlar yoktur. Erkek sporcular üzerinde yürütülen bir çalışmada enflamasyonu azalttığı gösterilmişken, romatoid artrit hastası kadınlarda bir etkisi belirlenememiştir.
3.Kanser riskini azaltma
Kuersetin antikanser özellikler taşır, tümör büyümesinin ve kanserli hücrelerin yayılımının durdurulması konularında olumlu bir etkisi olabileceği düşünülmektedir.
Hem fareler üzerinde hem de laboratuvar tüplerinde yapılan çalışmalarda prostat kanserinin gelişimini önlediği gösterilmiştir. Bir başka çalışmada kuersetin gibi flavanoidlerden zengin beslenmenin kanser riskini azalttığı belirlenmiştir. Meyve ve sebzeler flavanoidlerden zengindir ve kanser karşıtı beslenmen önemli bir parçasını oluşturmalıdır.
- Nörolojik hastalıkları önleme
Kuersetinin, Parkinson ve Alzheimer gibi nöredejeneratif hastalıkların önlenmesine yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Oksidatif stres, nörodejeneratif hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Serbest radikallerin yarattığı oksidatif stresi azaltmada ise antioksidan özellikleri olan kuersetin oldukça etkilidir.
Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda kuersetinin oksidatif stresi azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca bir başka çalışmada bazı metallerin sinir sistemi üzerindeki toksik etkisine karşı kuersetinin koruyucu rolü olduğu ortaya konmuştur.
- Alerji belirtilerini azaltma
Bazı çalışmalarda kuersetinin vücutta histamin salınımını azalttığı ve antihistaminik etkisi olduğu gösterilmiştir. Antihistaminik etkisiyle bronşit ve astım tedavisine yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
6.Kalp hastalığı riskini azaltma
Beslenme, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynar. Flavonoidlerden zengin olan sebze ve meyveleri daha fazla tüketmek kalp hastalıkları riskini azaltır.
Bir çalışmada, kuersetinin kan damarlarının sağlığını koruduğu ve kan akışını iyileştirdiği gösterilmiştir.
- Tansiyonu düşürme
ABD Kalp Derneği tarafından yürütülen bir araştırmada kuersetin takviyelerinin tansiyonu düşürücü etkisi olduğu belirlenmiştir.
Bir başka çalışmada, kilolu olan bireylere günlük 150mg kuersetin takviyesi verilmiş ve bu kişilerde kötü kolesteronün ve tansiyonun düştüğü belirlenmiştir.
Önemli Uyarı
Kuersetin alımınızı arttırmak için beslenmenizde kuersetin içeren gıdalara daha geniş yer vermeniz en sağlıklı yoldur. Takviye olarak kullanacaksanız hekiminiz ile bunu paylaşmanız önerilir. Her türlü takviye alımınız için bu kural geçerlidir.