Uyku sorunları toplumda oldukça yaygındır ve bu sorunlara çözüm üretmek bazen çok zordur. Uyku düzenini değiştirmek ya da kafein alımını sınırlamak gibi çözüm odaklı yaklaşımlar başarılı sonuçlar elde edilmesini ne yazık ki her zaman sağlamaz.
Uyku sorunlarının çözümü için en çok başvurulan yöntemlerden biri takviye kullanımıdır. Bu takviyeler arasında ise magnezyum öne çıkmaktadır. Magnezyum vücutta geniş kapsamlı etkileri olan bir mineraldir ve uykuyu teşvik eden bazı süreçleri etkileyebilmektedir.
Bu yazıda magnezyumun uyku ile olan bağlantısına dair bilimsel veriler irdelenmiştir.
Magnezyum nedir?
Magnezyum çok sayıda gıdanın bir bileşenidir ve dünyadaki en yaygın minerallerden biridir. İnsan vücudunda 600’den fazla hücresel reaksiyonda görev aldığı için sağlığımız için çok önemlidir.
Organların düzgün çalışabilmesi için şarttır. Kemik sağlığının yanı sıra beyin, kalp ve kas fonksiyonları için de önemli bir mineraldir. Vücutta inflamasyonu azaltmaya, sindirim sistemini düzenlemeye ve kan basıncını düşürme yardımcı oldu gibi uyku sorunlarının çözümüne de katkı sağlamaktadır.
Magnezyum vücudu ve beyni rahatlatır
Uykuya dalabilmek ve uykuda kalabilmek için vücudun ve beynin rahatlaması gerekir. Magnezyum parasempatik sinir sistemini harekete geçirerek sakinleşme ve rahatlama sağlar. Ayrıca uyku-uyanma döngülerini yönlendiren melatonin hormonunu düzenler.
Magnezyum, gama-aminobüritik asit(GABA) reseptörlerine bağlanır. GABA, sinir aktivitesini azaltan bir nörotransmitterdir. Bu nörotransmitter bazı uyku ilaçlarında da kullanılmaktadır.
Sonuç olarak magnezyum vücudu ve zihni sakinleştiren nörotransmitterleri harekete geçirmeye yardımcı olarak daha rahat uyumaya katkı yapar.
Magnezyum eksikliği uykuyu engeller
Vücutta yeterli magnezyum bulunmaması uykusuzluğa neden olabilmektedir. Fareler üzerinde yapılan deneylerde magnezyumun yüksek ve düşük seviyelerinde uyku problemleri yaşandığı gösterilmiştir.
Magnezyum eksikliği açısından bazı gruplar daha fazla risk taşırlar. Sindirim sisteminde sorunu olanlarda, diyabet hastalarında, fazla alkol tüketenlerde ve yaşlılarda magnezyum eksikliğine daha sık rastlanır.
Magnezyum uyku kalitesini düzenlemede etkilidir
Magnezyum sadece uykusuzluk problemlerinde değil aynı zamanda derin ve huzurlu uyku sağlamada da rol oynar.
Yaşlı bireyler üzerinde yapılan bir çalışmada kişilere 500gm magnezyum ya da plasebo verildi. Magnezyum verilen kişilerin uyku kalitesinin daha iyi olduğu belirlendi. Ayrıca magnezyum alan kişilerde uykuyu düzenleyen renin ve melatonin hormon seviyeleri daha yüksek bulundu.
Fareler üzerinde yapılan bir başka çalışmada ise magnezyum eksikliğinin hafif ve huzursuz uykuya neden olduğu belirlenmişti.
Bilim insanlarına göre magnezyum, sinir sistemi üzerindeki rolü ile derin ve dinlendirici uykuya katkı sağlamaktadır.
Magnezyum, ruh sağlığını olumlu etkiler
Kaygı ve depresyon uyumayı etkileyen faktörlerdendir. Magnezyumun ise bu duygudurum bozukluklarının her ikisinin de hafifletilmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmalara göre magnezyum eksikliğinde anksiyete, depresyon ve zihinsel karışıklık görülebilmektedir.
Magnezyumun ruh sağlığını nasıl olumlu etkilediği konusu tam olarak netliğe sahip olmasa da, sinir sistemini yatıştıran mekanizmaları harekete geçirmesi sayesinde bu etkinin oluştuğu düşünülmektedir.
Uykusuzluğun kaynağında bir duygudurum bozukluğu varsa magnezyum buna yardımcı olabilir.
Magnezyum alım önerileri
Magnezyum pek çok gıdada bulunan yaygın bir mineraldir. Sebzeler, meyveler, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, tahıllar ve hayvansal gıdalar magnezyum içeriler. Eğer sağlıklı bir beslenme uyguluyorsanız yeterli magnezyum alıyorsunuzdur.
Magnezyum takviyesi alacaksanız günde 350mg yi geçmeyecek şekilde alın. Fazla magnezyum bulantıya, kramplara ve ishale neden olabilir. Ayrıca antibiyotikler, kas gevşeticiler ve tansiyon ilaçları ile etkileşime girebileceğinden bu ilaçları kullananlar magnezyum takviyesi almadan önce doktora danışmalıdır.