Magnezyumun Faydaları Nelerdir?

Magnezyum insan vücudunda en fazla bulunan dördüncü mineraldir ve vücudun işleyişine pek çok görevi bulunmaktadır. Bu önemli mineralin sağlıklı bir diyet uygulansa dahi eksikliğinin görülebilmesi nedeniyle beslenmede magnezyum alımına maksimum özen gösterilmesi gerekmektedir. Magnezyum eksikliğinin hangi hastalıklara neden olduğunu ve hangi durumlara iyi geldiğini aşağıdaki listeden okuyabilirsiniz.

1.Yüzlerce biyokimyasal reaksiyon için gereklidir.

Magnezyum en yoğun olarak kemiklerde bulunsa da kaslarda, yumuşak dokular ve vücut sıvılarında da bulunmaktadır. Aslında vücutta her hücre magnezyum içerir ve sağlıklı çalışmak için magnezyuma gereksinim duyar.

Magnezyumun en önemli görevlerinden biri enzimler tarafından devamlı bir şekilde gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonlarda yardımcı molekül olarak çalışmasıdır. Magnezyum vücutta gerçekleşen 600 den fazla reaksiyonda rol almaktadır.  Bunlardan bazıları şunlardır;

Besinlerin enerjiye dönüştürülmesi, protein üretimi, DNA ve RNA yapımı ve onarımı, kasların kasılması ve gevşemesi, beyne ve sinir sistemine mesajlar gönderen nörotransmitterlerin düzenlenmesi…

Yaygın görülen magnezyum eksikliği sebebiyle bu süreçler negatif yönde etkilenmektedir.

2.Egzersiz performanısını arttırır

Vücudun egzersiz sırasında magnezyum ihtiyacı yapılan egzersiz yoğunluğuna göre %10-20 kadar artmaktadır. Magnezyum kaslara şekerin taşınmasında rol alır ve egzersiz sırasında kaslarda biriken ve ağrıya neden olan laktik asiti bertaraf eder. Yapılan bazı çalışmalarda magnezyum takviyelerinin atletlerde, yaşlılarda ve kronik hastalığı olanlarda egzersiz performansını arttırdığı gösterilmiştir.

3.Magnezyum depresyona iyi gelir

Magnezyumun beyin fonksiyonları ve ruh hali üzerinde etkilidir ve magnezyum eksikliğinin depresyon riskini arttırdığına ilişkin veriler bulunmaktadır. 8.800 kişi ile yapılan bir çalışmada magnezyum eksikliğinin özellikle gençlerde depresyon riskini arttırdığı belirlenmiştir. Bir başka çalışmada ise depresyonu olan yaşlı kişilerde günlük 450 mg magnezyum alımının, depresyon belirtilerini azaltmada antidepresanlar kadar etkili olduğu görülmüştür.

4.Magnezyum tip 2 diyabete karşı etkilidir

Diyabetli kişilerin pek çoğunda magnezyum eksikliği görülebilmektedir. Magnezyum eksikliğinde insülin, kan şekerini kontrol altında tutmada daha fazla zorlanmaktadır. Bazı çalışmalara göre yetersiz magnezyum alımı olan kişilerde diyabet riski artmaktadır. 20 yıl devam eden bir araştırmada yüksek düzeyde magnezyum alımının diyabet riskini %47 azalttığı ortaya konmuştur. Bir başka çalışmaya göre takviyeler yerine besinlerden magnezyum alınmasının diyabet hastalarında daha etkili olduğu belirtilmektedir.

5.Magnezyum tansiyonu düşürür

Magnezyum desteğinin kan basıncını düşürdüğüne ilişkin çok sayıda araştırma bulunmaktadır. Çalışmalara göre yüksek tansiyon hastaları günlük 450 mg magnezyum aldıklarında hem küçük hem de büyük tansiyonlarında azalma kaydedilmiştir. Magnezyumun kan basıncı düşürücü etkisi sadece yüksek tansiyon hastalarında görülmektedir. Normal tansiyonu olan kişilerde bu etkisi bulunmamaktadır.

6.Magnezyum anti inflamatuardır

Düşük magnezyum alımı kronik inflamasyon ile ilişkilidir ve kronik inflamasyon erken yaşlanma, obezite ve bazı diğer kronik hastalıkların tetikleyicisidir. Çocuklar üzerinde yapılan bir çalışmada kanda düşük magnezyum düzeyi olanlarda vücuttaki inflamasyonun göstergesi olan CRP düzeyleri yüksek bulunmuştur. Bu çocuklarda kan şekeri, insülin ve trigliserit düzeyleri de yüksek çıkmıştır.

Başka araştırmalarda ise magnezyum desteği alan yaşlılar, obezler ve prediyabetlilerde CRP düzeylerinde azalma kaydedilmiştir.

7.Migren ağrılarını azaltır

Migren ışığa ve gürültüye hassasiyet yaratan bulantı ve kusma ile birlikte şiddetli baş ağrılarına neden olan bir sağlık sorunudur. Araştırmalara göre migren hastalarında magnezyum eksikliği toplumun geneline göre daha sıktır. Magnezyumdan zengin beslenmenin ya da magnezyum desteği kullanmanın migren belirtilerini hafiflettiğine ilişkin veriler bulunmaktadır.

8.Magnezyum insülin direncini azaltır

İnsülin direnci, metabolik sendrom ve tip 2 diyabetin başlıca nedenidir. Kan dolaşımındaki şekerin karaciğer ve kaslar tarafından yetersiz emilimine neden olur. Magnezyumun bu süreçte kritik görevi vardır ve metabolik sendromu olan kişilerde magnezyum eksikliği görülür. Bu kişilerde yüksek düzeydeki insülin sebebiyle idrardan daha fazla magnezyum atılır ve bu durum magnezyum eksikliği yaratır. Pek çok çalışmada magnezyum desteğinin insülin direncini azalttığı ve kan şekeri düzeylerini iyileştirdiği belirlenmiştir.

9.Magnezyum PMS(premenstural sendrom) belirtilerini azaltır

PMS doğurganlık çağındaki kadınlar arasında sıklıkla görülen bir hastalıktır. Sinirlilik, yorgunluk ve baş ağrıları gibi pek çok belirtisi bulunmaktadır. Magnezyum takviyelerinin PMS hastası kadınların ruh halinde iyileşmeyi sağladığı, vücudun su tutmasını ve diğer bazı belirtileri azalttığı gösterilmiştir.

10.Pek çok gıdada iyi miktarda magnezyum bulunur

Daha sağlıklı olmak için günlük önerilen miktarlarda magnezyum alımına dikkat etmelisiniz. Yetişkin erkekler için günlük alım 420 mg, kadınlar için 320 mg dir. En iyi magnezyum kaynakları ise yağlı tohumlar ve çekirdekler, kuru baklagiller, tam tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, yağlı balıklar, muz, avokado ve bitter çikolata olarak sayılabilir. Tıbbi bir Magnezyumu takviye olarak kullanmak isterseniz bunu doktorunuza danışmalısınız.