Mikro yeşillikler bitkilerin olgunlaşmadan çok önce henüz yeni yapraklanmaya başlayan filizleridir. Mikro yeşillikler toprakta ya da topraksız (besin solusyonları ile) yetiştirilir. Suda çimlendirme ile karıştırılmamalıdır. Bitkinin türüne bağlı olarak ekim sonrası 7-21 gün içinde hasat edilir. Boyutları genellikle 3-8 cm arasındadır. Satın alınabileceği gibi, güneş gören bir pencere önünde evlerde de kolaylıkla yetiştirilebilir. Roka, tere, brokoli, maydanoz, dereotu, lahana, pazı, pancar, rezene ve turp gibi pek çok sebzenin tohumundan üretilebilir.
Mikro yeşillikler fonksiyonel gıda kategorisinde değerlendirilir çünkü birçok besin ögesinin son derece kolay bir biçimde alınmasını sağlar. Son yıllarda ülkemizde de market raflarında gördüğümüz mikro yeşillikleri bu kadar değerli kılan ve sağlığımıza faydalar sağlayan özellikleri şunlardır:
1.Yüksek Besin Değeri
Mikro yeşillikler, olgunlaşmış muadillerinden çok daha besleyici gıdalardır. Bunun nedeni, olgun bitkide bulunan tüm önemli vitamin ve mineralleri alıp çok daha küçük bir boyuta sığdırmayı başarmalarıdır.
Birçok sebze A, B, C, K gibi vitaminler ile potasyum, çinko ve manganez gibi minerallerden zengindir. Bu sebzelerin mikro yeşillik halleri olgun sebze halleri ile benzer besin profiline sahiptir, böylelikle vitamin ve mineral ihtiyacınızı çok daha hızlı ve kolay bir şekilde temin etmiş olursunuz.
Bir araştırmaya göre mikro filizler, tamamen olgunlaşmış emsallerine kıyasla ağırlıkları bağlamında dört ila kırk kat daha fazla besin içermektedir.
Beslenmeye sebze ve meyve eklemenin önemini hepimiz biliyoruz bunların yanında biraz da mikro yeşillik eklemek ihtiycınız olan besinleri almanızı kolaylıkla sağlayacaktır.
2.Antioksidan Polifenoller
Polifenoller, birçok gıdada bulunan doğal kimyasallardır ve sağlık açısından önemli güçlü antioksidan özellikler taşır. Antioksidanlar, kronik hastalıkların yanı sıra hücrelere zarar verebilen zararlı serbest radikallerin vücutta oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
Araştırmalar, polifenollerin kalp hastalığı, kanser ve Alzheimer hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu göstermektedir.
Çoğu sebze, sağlığı geliştiren polifenollerden yüksektir. Bazı araştırmalar, bu sebzelerin mikro yeşil versiyonlarının da benzer şekilde polifenoller açısından zengin olduğunu göstermiştir. Hatta bazı çalışmalarda mikro yeşilliklerin polifenol içeriği daha yüksek bulunmuştur.
3.Kalp Sağlığını Korur
Kalp hastalıkları dünya genelinde en yaygın ölüm nedenleri arasındadır. Sağlıklı beslenmek ise kalp sağlığını korumanın en kolay ve en etkili yollarından biridir.
Araştırmalar, daha fazla sebze yemenin kalp hastalığı risk faktörlerini azaltma ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Bazı araştırmalar, mikro yeşillikleri beslenmeye dahil etmenin belirli kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabileceğini de bulmuştur.
Bir çalışmada deney hayvanlarına kırmızı lahana mikro yeşillikleriyle desteklenen yüksek yağlı bir diyet uygulanmıştır. Araştırma sonunda mikro filizlerinin kilo alımını yüzde 17, kötü kolesterolü (LDL) yüzde 34 ve trigliseridleri yüzde 23 oranında düşürdüğü belirlenmiştir.
Dengeli bir diyet, sağlıklı yaşam tarzı ve düzenli fiziksel aktiviteye ek olarak günde bir veya iki porsiyon mikro yeşillik tüketmek kalbinizin güçlü ve sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.
4.Kronik Hastalık Riskini Azaltır
Sebzelerin sağlık üzerindeki yararları kapsamlı araştırmalarda belirlenmiştir ve pek çok kronik hastalığın önlenmesine katkı sağladıkları bilinmektedir.
Sebze tüketimini arttırmanın prostat ve sindirim sistemi kanserlerinde riski azalttığına dair araştırma verileri mevcuttur. Artan sebze alımı ayrıca daha düşük iltihaplanma ve azalmış kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve obezite riski ile ilişkilendirilmiştir.
Mikro filizler ya da yeşillikler, tam boyutlu sebzelere benzer besin profiline sahip olmaları ve tüketim kolaylığı nedeniyle pek çok kronik hastalığın önlenmesinde yapıcı bir rol oynayabilir.
5.Sindirim Salığını Geliştirir
Mikro yeşilliklerdeki yüksek prebiyotik lif içeriği, bağırsakların dostu olan probiyotik mikro organizmaların üretimini destekler. Aslında bu prebiyotik lifler sadece sindirim sağlığını korumakla kalmaz. Sindirim sağlığının diğer vücut sistemlerindeki rolü düşünüldüğünde, dolaylı olarak genel sağlığınızı arttırmak için de oldukça faydalıdır.
6.Üretimi Kolaydır
Mikro yeşillikler yetiştirmek oldukça kolaydır. Aslında, bu lezzetli yeşilliklerden yararlanmak için bir bahçeye sahip olmanız gerekmez.
Suyunuz, toprağınız, tohumlarınız ve biraz güneş ışığı alan bir pencereniz varsa, kendi mikro yeşillik bahçeniz için gereken herşeye sahipsiniz demektir. Üstelik hasat etmek için sadece 7-21 gün gibi kısa bir süre bekleyeceksiniz. Güneş ışığının yetersiz olduğu kış aylarında büyüme ışığından yararlanarak üretimi yıl boyu sürdürmek de mümkündür.