Kavun tıpkı karpuz gibi yaz aylarının lezzetli ve bol sulu meyvelerindendir. İçeriğindeki vitaminler, mineraller ve antioksidan diğer bileşikler ile kavun hem susuzluğunuzu giderir hem de sağlığınıza katkıda bulunur.
Bu yazımızda kavunun besin değerleri ve sağlığınıza faydaları hakkında bilgiler yer almaktadır.
Kavunun Yararları Nelerdir?
Kavunun antioksidan içeriği çok yüksektir.
Antioksidanlar; serbest radikal olarak adlandırılan ve hücrelere zarar veren moleküllerin temizlenmesini sağlar. Bu sayede vücudumuzu kanserden korumak ve erken yaşlanmayı önlemek gibi çok önemli görevler üstlenirler. Vücut tarafından üretilebildikleri gibi gıdalar yoluyla da temin edilen antioksidanlar kavunda bolca mevcuttur.
Kavun, aşağıdakiler de dahil olmak üzere pek çok antioksidan bileşik içerir:
-Beta karoten (A vitamini)
-C vitamini
-Selenyum
-Kolin
-Lutein
-Zeaksantin
Astım
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar yüksek miktarda beta karoten alımının yaşamın ilerleyen dönemlerinde astım gelişim riskini önlemeye yardımcı olabileceğini belirlemiştir.
Sarı ve turuncu meyve ve sebzelerde bulunan beta karoten açısından kavun en iyi kaynaklardan biridir. 200 gram ince bir dilim kavunda yaklaşık 4000 mikrogram (mcg) beta karoten bulunur. Bu miktardaki beta karoten günlük ihtiyacın yakşalık %25’ini karşılamaya yeterlidir.
C vitamini, astıma karşı koruyabilecek önemli bir diğer vitamin ve antioksidandır. Bazı uzmanlar astımı tedavi etmek için C vitamini takviyelerin kullanımını önermektedir. Yine ince bir dilim kavun günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşılamak için yeterlidir.
Kavunda bulunan bir başka antioksidan bileşik ise kolindir. Kolinin, astımı olan kişilerde iltihaplanmayı azalttığını gösteren bir çalışma mevcuttur.
Tansiyon
Kavunda lif, C vitamini, kolin ve potasyum bulunur. Bu besin ögelerinin kalp sağlığının korunmasında rolü olduğu bilinmektedir.
Potasyum açısından zengin gıdaları tüketmek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilir.
Bir ince dilim kavun, günlük önerilen potasyum alımının %10’undan fazlasını sağlamaya yeterlidir.
Kanser
Kavunun içindeki çok sayıdaki antioksidan bileşik oksidatif stresin neden olduğu hücre hasarını ve bu sayede kanser gelişimini önleyebilir. Özellikle A ve C vitaminleri ile folat açısından zengin olan kavun tam bir kanser düşmanıdır.
Antioksidan bileşiklerin yanı sıra kavun iyi bir lif kaynağıdır. Diyet lifinin kolorektal kanserden korunmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.
Göz Sağlığı
Lutein ve zeaksantin, meyve ve sebzelere sarı, turuncu ve kırmızı renk veren iki benzer antioksidan ve bitki pigmentidir.
Bu iki antioksidan bileşik, gözlere zararlı mavi ışık ışınların filtrelenmesine yardımcı olur. Yapılan araştırmalar, göz sağlığında koruyucu bir rol oynadıklarını ve yaşa bağlı makula dejenerasyonundan kaynaklanan hasarı önlemeye yardımcı olabileceklerini göstermektedir.
Bu bağlamda kavun, göz sağlığının korunmasında etkili olabilecek gıdaların başında gelmektedir.
Bağışıklık Sistemi
Yüksek C vitamini içeriği ile bağışıklık sisteminizin korunmasına ve üşüttüğünüzde iyileşme sürenizi kısaltmanıza yardımcı olur.
Sindirim
Kavun yüksek su ve zengin lif içeriğine sahiptir. Lif ve su, kabızlığı önlemeye, sindirimi düzenlemeye ve sağlıklı bir sindirim sistemini geliştirmeye yardımcı olabilir.
Susuzluk
Sıcak yaz günlerinde ya da egzersiz sırasında vücutta su ve elektrolit kaybı yaşanır. Yüksek su ve elektrolit içeriği ile kavun, sıcak yaz aylarında bu eksikliklerin giderilmesi için en iyi gıdalardan biridir.
Kavunun %90’dan fazlası sudur. Kavun içindeki elektrolitler arasında sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum bulunur.
Cilt ve saç
Cilt ve saç sağlığının korunmasında A ve C vitamini iki önemli antioksidan vitamindir. A vitamini cilt ve saç dahil dokuların büyümesi ve korunmasında rol oynar.
C vitamini vücudun hücrelere, cilde ve saça yapı sağlayan kollajen üretmesini sağlar. Kolajen eksikliğinde ciltte kırışmalar ve hasar oluşur, saçlar dökülebilir.
Kavun ayrıca susuzluğun giderilmesine katkıda bulunur. Su, cilt hücrelerinin onarılmasına katkıda bulunur ve cilde esneklik, parlaklık kazandırır.