Birçok insan sarısının kolesterol içermesi nedeniyle yumurtanın sadece beyazını yemeyi tercih etmektedir. İyi bir protein kaynağı olması nedeniyle sporcular da yumurta beyazını tüketirler. Gerçek şu ki, yumurtanın sadece akını yemek hiç de akıllıca bir seçim değildir. Çünkü yumurtanın içeriğindeki pek çok besin ögesi sadece yumurta sarısında bulunur.
Bu yazımızda yumurtanın sarısını neden yemeniz gerektiğini daha iyi anlayacak ve yumurta sarısının faydaları hakkında bilgiler edineceksiniz.
Yumuradaki Kolesterol Bir Sorun mu?
Aksine pek çok bilimsel kanıt olmasına rağmen beslenme konusundaki bir efsane olarak halk arasında dolaşmaya devam ediyor. Ancak yumurtadaki kolesterolün kalp hastalıkları riskinizi arttırması söz konusu değildir. Çünkü besinlerden alınan kolesterol kandaki kolesterol düzeyleriyle ilişkili değildir ve kalp sağlığını tehdit etmez.
Yapılan bir çalışmada tam yumurtanın düşük karbonhidrat diyetine kıyasla lipid değerlerde daha fazla iyileşme sağladığı ortaya konmuştur. Sadece yumurta akına kıyasla da yumurtayı tüm olarak tüketmek de lipid değerler açısından daha iyi sonuçlar vermiştir.
Yine de yumurta sarısındaki yüksek kolesterolün bir sorun olabilme ihtimaline karşı daha fazla risk altında olan kişiler (yüksek kolestrol ya da diyabet hastaları) haftada 4-6 yumurta ile yumurta tüketimini sınırlandırması önerilir. Ayrıca doymuş, trans yağların tüketilmemesi tavsiye olunur.
Yumurta Sarısı Gözlere Şifadır
Yumurta sarısı antioksidan özellikleriyle bilinen lutein ve zeaksantin içerir. Bu iki besin öğesi göz sağlığını korumada etkilidir. Özellikle makula dejenerasyonu ve katarakt gibi yaşa bağlı gelişen görme bozukluklarını önleyeme yardımcı olurlar. Lutein göz için zararlı olan UV ışığına karşı filitre görevi görür.
Yumurta Sarısı Beyni Korur ve Besler
Yumurta sarısı en iyi kolin kaynağıdır. Kolin pek çok insanda eksikliği görülebilen bir maddedir.
Kolin sadece kronik inflamasyonu ve kandaki homosistein seviyelerini azaltmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda vücuttaki en önemli sinir dokusu düzenleyicilerinden biridir. Kolin, sinir sistemindeki en etkili nörotransmitterlerden biri olan asetilkolinin önemli bir bileşenidir.
Kolin, hangi şeylerin hücrelere girip çıktığına karar vermek için vücuttaki hücre zarlarını düzenlemede de gereklidir. Kolinin ayrıca utero ve çocukluk döneminde beyin gelişimini ve uzun süreli belleği arttırdığı bulunmuştur.
Kasları Güçlendirir
Büyük boy bir yumurtanın sarısı 2.7 g, yumurtanın beyazı 3.6 g protein sağlar.
Beyazı bir miktar daha fazla protein sağlasa da sarısındaki proteinden yararlanmamak hiç akıllıca değildir. Üstelik yumurta sarısı yumurtadaki yağ ve suda çözünür vitamin ve minerallerin neredeyse tamamını içerir. Araştırmalar, tam yumurta tüketmenin, sadece yumurta akı yemekten daha önemli faydalara sahip olduğunu göstermektedir.
Yumurtadaki protein, biyoyararlılığı yani vücutta kullanımı en yüksek proteindir. Kas arttırmak için yumurta proteininden yararlananlar bilmelidir ki yumurta sarısı aldığınız protein miktarını arttırır ayrıca yumurta sarısında bulunan vitaminler ve mineraller kasların yapım ve onarımında görev alarak daha sağlıklı bir kas yapısı sağlar.
Yağda Çözünen Vtaminler: A, D, E ve K Vitaminleri
Yumurta sarısında bulunan bu yağda eriyen vitaminleri her biri vücutta önemli görevler üstlenir:
A vitamini: Gözleri korur, bağışıklık ve üreme sistemlerini destekler.
D vitamini: Kemik sağlığı başta olmak üzere vücutta çok önemli görevleri vardır. Eksikliğine sıklıkla rastlanır.
E vitamini: Kalp hastalıkları ve kanser riskini azaltmak en önemli işlevleri arasındadır.
K vitamini: Yaraların iyileşmesinde, böbrek ve kemik sağlığında roller üstlenir.
Esansiyel Yağ Asitleri
Yumurtada bulunan omega-3 ve omega-6 yağ asitleri vücut tarafından üretilmez ve hücre zarı sağlığı için gereklidir.
Yumurta sarısında bulunan CLA (konjuge linoleik asit) bir başka önemli yağ asididir. Yağsız vücut dokusunu arttırmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
Yumurta Sarısı Doğal Bir Multivitamindir
Yukarıda saydığımız vitamin ve minerallere ek olarak yumurta sarısında iyi miktarda kalsiyum, demir, fosfor, B6, B12, selenyum, folat ve daha fazlası bulunur. Yumurta sarısı bu özellikleriyle doğal bir multivitamin işlevi görür.