Nikel doğada bulunan gümüş renkli bir metaldir. Takılar, pişirme kapları, anahtarlar, cep telefonları, kemer tokaları ve fermuarlar da dahil olmak üzere günlük yaşamda kullandığımız pek çok ürün nikel içermektedir.
Ayrıca yediğimiz ve içtiğimiz pek çok gıda da az miktarda nikel içermektedir. Özellikle tahıllar, sebzeler ve meyveler nikel yönünden diğer gıdalara göre daha zengindir.
Nikel alerjisi, bir kişinin nikel içeren bir ürün ile teması ya da nikel içeriği zengin bir beslenme sonrasında bağışıklık sisteminin ona reaksiyon göstermesidir. Bu reaksiyon sonucunda ciltte deri döküntüsü, kabarma ve kızarıklık gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Ciltte oluşan bu durum kaşıntıya da neden olmaktadır.
Nikel alerjisi her yaştan ve cinsiyetten kişide görülebilse de kadınlarda ve özellikle genç kadınlarda daha sık karşılaşılmaktadır. Tüm yaş ve cinsiyet grupları eklendiğinde toplumda görülme sıklığı %15 olarak tahmin edilmektedir. ABD toplumu üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar 18 yaş altındaki kadınlarda görüşme sıklığının %36 olduğunu belirlemiştir. Nikel alerjisi yaşayan kişilerin %30’unda bu alerjinin besinler yoluyla alınan nikelden kaynaklı olduğu bilinmektedir.
Nikel alerjisinin tedavisi yoktur ve alerji yaşam boyu devam eder. Bu yüzden nikel alerji testleri ile durumunu bilen kişilerin nikel içeren ürünler ve yiyeceklerden kaçınması önerilir.
Hangi besinlerde nikel bulunur?
Aşağıda sıralanan gıdalar yetiştirildikleri toprağa bağlı olarak yüksek miktarlarda nikel içerebilmektedir.
Hemen hemen tüm tahıllar (buğday, yulaf, çavdar, karabuğday) ve bu tahıllarla yapılan ürünler nikel yönünden zengindir. Ayrıca çay, kakao, çikolata, soya fasulyesi ve diğer soyalı ürünler, kırmızı barbunya fasulyesi, bezelye, mercimek, nohut, yer fıstığı, kurutulmuş meyveler, teneke kutuda olan konserveler ve içecekler, bira, kırmızı şarap, ton ve uskumru balıkları, kabuklu deniz ürünleri, ay çekirdeği, keten tohumu, fındık, badem, ceviz, domates, soğan, çiğ havuç, marul, pırasa, susam, hurma, incir, kuru erik, mantar, armut, mısır ve nikel içeren vitamin takviyeleri.
Nikel içeriği düşün diyet hazırlarken nelere dikkat edilmelidir
- Kakao, çikolata, soya fasulyesi, yulaf ezmesi, fındık, badem ve taze ve kuru baklagiller gibi nikel içeriği yüksek olan tüm yiyeceklerden uzak durun.
- Teneke kutularda satılan yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Nikel, teneke kutunun alışımından ayrışarak yiyecek ya da içeceğin içeriğine karışır ve gıdanın nikel içeriğini arttırır.
- Bitkisel gıdalara göre hayvansal gıdalar daha az miktarda nikel içerirler. Kırmızı ve beyaz etler güvenlidir. Yukarıda da belirtilen bazı balıklar ve kabuklu deniz canlıları dışında balık tüketimi de güvenli kabul edilir.
- Sütün nikel içeriği düşüktür. Bu sebeple süt ve peynir yoğurt vs. süt ürünlerinin tüketimi güvenlidir.
- Rafine tahıllar ve pirinç tüketilebilir. Beyaz ekmek ve kepekli olmayan makarnalar gibi.
- Patates, lahana ve salatalık gibi sebzeler kullanılabilir. Soğan ve sarımsağın ancak az miktarlarda tüketilmesi uygundur.
- Yeşil yapraklı sebzeler yüksek nikel içerebilir. Az miktarda tüketmek uygundur. Tüketirken daha genç olan yapraklar tercih edilerek daha az nikel alımı gerçekleştirilebilir.
- Meyvelerden muz nadiren, elma ve narenciyeler haftada 3-4 kez tüketilebilir.
- Çay ve kahve tüketimi günde 1-2 bardak şeklinde sınırlandırılmalıdır.
- Pişirme kaplarında nikel kaplamalı aletler kullanılmamalıdır. Paslanmaz çeliklerde asitli yiyecekler pişirilmemelidir.
- Beklemiş borudaki musluk suyunda nikel içeriği yüksek olabilmektedir. Özellikle sabahları içmede ve yemek yapımında musluk suyu kullanılmamalıdır