Nitrik Oksidin Faydaları Nelerdir Hangi Besinlerde Bulunur?

Nitrik oksit, vücudumuzdaki 50 trilyon hücrenin birbiriyle iletişimi için gerekli olan sinyallerin iletimini sağlamak için vücudumuz tarafından üretilen bir moleküldür. Yapılan yüzlerce bilimsel araştırmada nitrik oksidin sağlığımız için sayısız faydaları olduğunu gösterilmiştir. Bu çalışmalara göre;

-Beyindeki sinir hücreleri arasında iletişimi arttırarak hafızayı güçlendirir ve davranışları etkiler

– Vücudu tümörlere karşı korur. Bakterilerle mücadele ederek bağışıklık sitemini destekler.

– Damarları genişleterek kan basıncını düşürür

– Vücuttaki inflamasyonu azaltır

– Uyku kalitesini iyileştirir

– Koku alma gibi duyuları güçlendirir

– Gücü ve mukavemeti arttırır

-Gastrik (mide) hareketliliğini arttırır

Her ne kadar vücut tarafından üretilse de nitrik oksit düzeylerini arttırmanın en iyi yolu beslenmenizde nitrik oksit içeren gıdalara daha fazla yer vermektir.

Vücudunuzun nitrik oksit düzeyini arttırmak için en iyi besinler şunlardır:

Pancar:

Pancar suyu tüketimin nitrik oksit düzeylerini arttırdığı birkaç araştırmada gösterilmiştir. Örneğin erkek ve kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada 70 ml pancar suyu tüketenlerin, tüketimden 45 dakika sonra kan nitrik oksit düzeyler %21 artmıştır.

Pancar, zengin nitrat içeriği ile vücuttaki nitrik oksit düzeylerini arttırmadaki en etkili besindir. Bu sayede atletik ve bilişsel performansı güçlendirir ve kan basıncını düşürür.

Sarımsak:

Sarımsak, nitrik oksit sentezini aktive ederek vücuttaki nitrik oksit seviyelerini artırır. Deney hayvanları üzerinde yapılan bir çalışmada sarımsak özütünün tüketimden bir saat sonra kandaki nitrik oksit düzeyini %40 artırdığı belirlenmiştir. Test tüpü deneylerinde de sarımsak ekstraktının vücut tarafından emilebilen nitrik oksit miktarını en üst seviyelere çıkardığı gösterilmiştir.

Et:

Kırmızı etler, kümes hayvanlarının etleri ve balıklar çok iyi koenzim Q10 kaynaklarıdır. Koenzim Q10’un vücuttaki nitrik oksit düzeylerini korumaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. Beslenmenizde et bulundurarak nitrik oksit seviyenizi koruyabilir ve koenzim Q10’un da sayısız faydalarından yararlanabilirsiniz.

Bitter çikolata:

Bitter çikolatalar sağlığa yararlı flavanollerden çok zengindir. Özellikle kakaoda bulunan flavanollerin nitrik oksit düzeylerini olumlu etkileyerek kalp sağlığını iyileştirdiği ve vücudu oksidatif hasara karşı koruduğu bilinmektedir.

Bir çalışmada günde 30 gram bitter çikolata yiyenlerde, kanlarındaki nitrik oksit seviyelerinin önemli ölçüde artırdığı belirlenmiştir. Aynı çalışmada kişilerin kan basınçlarının da düşmüştür.

Yeşil yapraklı sebzeler:

Ispanak, roka, lahana ve diğer yeşil yapraklı sebzeler vücutta nitrik okside dönüşen nitratlar içerirler. Bir çalışmada ıspanak içeren bir öğün sonrası tükürükteki nitrat düzeylerinin 8 kat arttığı ve sistolik kan basıncını önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir. Başka çalışmalarda da nitrat zengini yeşil yapraklı sebzelerin tüketiminin kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olduğu ve yaşlanmaya bağlı bilişsel gerilemeyi azalttığı belirlenmiştir.

Bunların dışında nar, karpuz, narenciyeler, yağlı tohumlar ve çekirdekler ile kırmızı şarap vücuttaki nitrik oksit düzeylerinin artırılmasını sağlayan gıdalar arasındadır.