Ödem vücudun fazladan su tutmasına bağlı olarak eller, ayaklar, yüz ve gözler başta olmak üzere vücudun her yerinde görülebilen şişkinlik durumuna verilen addır. Tek başına bir hastalık olarak kabul edilmemekle birlikte böbrek, kalp-damar ya da karaciğer hastalıkları gibi pek çok hastalığın belirtilerinden biri olabilmektedir.
Ödem bir hastalığa bağlı olmayarak ta oluşabilmektedir. Fazla kilolu olmak, uzun süre ayakta kalmak, stres, sıcak ve nemli hava, hamilelik ve adet öncesi dönem ve hatalı beslenmeye bağlı olarak görülebilmektedir.
Kadınlarda erkeklerden çok daha sık görülen ödem sorununda daha önce rahatlıkla taktığınız yüzük dar gelir, giydiğiniz ayakkabı, pantalon ya da diğer kıyafetlere girmekte zorlanırsınız. Tartıldığınızda normal kilonuzdan birkaç kilo fazla çıkarsınız ve kilo aldığınızı düşünürsünüz oysa ki bu reel bir kilo artışı değil vücudun fazladan su tutmasının bir sonucudur.
Ödemin kaynağının ne olduğunun belirlenmesi onun giderilmesinde uygulanacak yöntemlerde belirleyici olacaktır. Ödem hastalık kaynaklı ise medikal tedavi gerekmektedir. Ancak ödem ister bir hastalığa bağlı ister diğer faktörlere bağlı olarak gelişsin her durumda doğru beslenme ödemin giderilmesinde etkilidir.
Su tüketiminizi arttırın:
Vücudun su tuttuğu bir dönemde su tüketimini arttırmak çelişkili gözükse de vücut aslında yetersiz su alımı sebebiyle alınan suyu depolama eğiliminde olduğu için bu sorunla karşılaşılmaktadır. Suyun yanı sıra alternatif olarak tüketebileceğiniz sıvı önerilerim süt, ayran, kefir, taze sıkılmış meyve ve sebze suları ile bitki çaylarıdır. gibi Süt, ayran ve kefir gibi kalsiyum ve proteince zengin olan içecekler ödemin azaltılmasında etkilidir. Alkol ile şeker ve kafein içeren kahve, çay ve diğer hazır içeceklerden uzak durulmalıdır.
Tuzu azaltın, sodyum-potasyum dengesini koruyun:
Tuz, sodyum kaynağıdır ve aşırı sodyum tüketimi vücutta ödem oluşmasının başlıca nedenlerinden biridir. Sodyumu sadece sorfada ve yemeklerde kullandığınız tuzdan almazsınız. İşlenmiş ürünlerin de hemen hepsinde yoğun miktarlarda sodyum bulunur. Şarküteri ürünleri, turşular ve salamuralar, konserveler, hazır soslar ve çorbalar, cips ve krakerler gibi pek çok ürün ödeme neden olan sodyumdan zengindir. Bunları kısıtlayıp doğal formdaki besinlere yönelmelisiniz. Ayrıca vücudun sıvı dengesinin düzenlenmesinde sodyuma ters etkili olarak çalışan potasyumdan zengin beslenmek vücuttan ödemin atılmasına yardımcı olacaktır. Muz, kuru kayısı, süt ürünleri, hindi eti, mezgit balığı, incir ve sarımsak iyi potasyum kaynaklarıdır.
Diğer öneriler:
Diyetinizdeki protein miktarını arttırın. Ara öğünlerde probiyotik yoğurt tüketin.
Basit karbonhidratlardan (şekerlerden) uzak durun. Şekerin sindirilmesi çok miktarda su gerektirir ve vücut suyu tutar. Bunların yerine, tam tahıllar, sebzeler, bakliyatlar gibi kompleks karbonhidratlar tüketin. Diyetinizin yeteri kadar posalı besinler içermesine özen gösterin.
Magnezyum eksikliği ödeme neden olabilmektedir. Yağlı tohumlar ve çekirdekler, tam tahıllar, kuru meyveler, avokado, kivi, ıspanak, enginar iyi magnezyum kaynaklarından yararlanın.
Sağlıklı yağlar tüketin. Trans yağlardan uzak durun.
Stres azaltıcı bitki çaylarından yararlanın. Stresin azaltılmasında en etkili olan şeyin fiziksel aktiviteler oluğunu unutmayın. Güneş yani D vitamininden yararlanın, ödemin atılmasında yardımcı olacaktır.
Düzenli uyumaya özen gösterin. Çok az ya da çok fazla uyumak ödeme neden olabilir.
Kilolularda ödeme daha sık rastlanmaktadır. Fazla kilolarınızdan kurtulmak için doğru bir diyet programına başlamalısınız.
Doğal diüretikler olan maydanoz, armut, kereviz sapı, karpuz, su teresi gibi sebze ve meyveleri de beslenme listesine eklemelisiniz.