Omega-3 Depresyona İyi Gelir Mi?

Omega-3’ler, sağlığımız üzerinde son derece etkili olmasına karşın vücudumuz bu yağ asitlerini kendisi üretemez. Bu sebeple diğer yağ asitlerinin aksine beslenme ya da takviyeler yoluyla alınması şarttır. Omega-3’lerin kalp sağlığı, iltihaplanma ve hatta zihinsel sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.

Bazı çalışmalarda, omega-3 yağ asitlerinin hafif ila orta dereceli depresyon tedavisinde faydalı olabileceğini öne sürülmüştür. Omega-3 depresyona gerçekten iyi gelir mi diye merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Araştırmalarda Omega-3 ile Depresyon İlişkisi

Depresyonun, insanların çok miktarda balık yediği ülkelerde daha az görülmesi bilim insanlarının bu konuya odaklanmasına neden oldu ve balıklarda bulunan iki omega-3 yağ asidinin – eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) – duygudurum bozukluğu olan insanlara fayda sağlayabileceği varsayımı ile çeşitli araştırmalar yapıldı.

3 farklı araştırmada farklı depresyon türlerinin tedavisinde EPA kullanıldı ve çalışmalarda umut verici sonuçlar elde edildi. Majör depresyonu olan yetişkinler, majör depresyonu olan çocuklar ve bipolar depresyonu olan kişilerde yapılan bu çalışmalarda EPA alan denekler, plasebo grubundakilere göre önemli gelişme gösterdi.

Bir başka çalışmada, çeşitli depresyon türlerinin tedavisinde DHA’nın EPA ile birlikte önemli bir rol oynayabileceğini gösterdi. Minör depresyonu, doğum sonrası depresyonu ve intihar düşüncesi olan kişiler üzerindeki çalışmalarda bu kişilerin DHA ve EPA düzeyleri çok düşük bulundu ve EPA ve DHA kombinasyonu verilen çoğu deneğin depresyon semptomlarında iyileşme kaydedildi.

Genel olarak, bu noktaya kadar yapılan araştırmalar, balık yağı ve omega-3’lerin depresyon tedavisi ve yönetiminde kullanımının faydalı olabileceğini gösterdi. Bununla birlikte araştırmacılar daha fazla sayıda ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu da kabul etmektedir.

Omega-3 Nelerde Var?

Omega-3’ler beslenmeye çeşitli şekillerde eklenebilir. Bunlardan bazıları:

  • Daha fazla balık ve kabuklu deniz ürünleri yemek
  • Balık yağı takviyeleri kullanmak
  • Beslenmeye keten tohumu yağı, yosun yağı, kanola yağı eklemek

Çeşitli hastalıklarda takviye kullanmak sakıncalı olabilir ya da dozu ayarlanmış şekilde takviye kullanımı gerekebilir. Takviye kullanımı konusunda doktorunuz ve diyetisyeninize danışmalısınız.

Omega-3 Kullanımında Olası Yan Ektiler

Sağlığınıza zararlı olabileceği için doktorunuzun önerdiğinden daha fazla omega-3 almamalısınız. Omega-3’lerdeki yağ asitlerinin çok fazla olması sağlığınız üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Bu olumsuz etkiler şunları içerir:

  • Bastırılmış bağışıklık tepkisi
  • Artan LDL kolesterol
  • Kan şekeri seviyelerini kontrol etmede zorluk
  • Daha yüksek kanama riski

Balık yağı ve omega-3 takviyeleri, reçetesiz satılanlar da dahil olmak üzere bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Herhangi bir yeni takviye veya vitamin almadan önce doktorunuzla konuşmalısınız..

Son Söz

Balık yağı ya da Omega-3 yağ asitleri, depresyon tedavisinin yerine geçmez, ancak reçeteli ilaçlara veya diğer tedavilere ek olarak yardımcı olabilir. Omega-3’lerin depresyon tedavisinde tam olarak hangi rolü oynadığını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, yüksek omega-3 içeren balık yağı takviyelerinin depresyon riskini azaltmaya yardımcı olması mümkündür.