Havalar çok sıcak ve daha 6 sene daha sıcak olacak . Oruç tutmak manevi bir nefis terbiyesi ancak sıcak havalarda bazı metabolik sorunlarla birleşerek sağlık problemleri oluşabilir… DİKKAT !
Uzun bir açlıktan sonra ağır yemek, kalbin yükünü artırabilir. Dolayısıyla kalp krizi, yüksek tansiyon, beyin kanaması ve felç gibi ani gelişen durumlar oluşabilir.
Mide ülseri veya gastrit vakalarında ülseri arttırabilir. İnsülin iğnesi kullanan,hamile olan, kan şekeri dengesiz seyreden ve reaktif hipoglisemi olan kişiler. 65 yaş üzerinde olan, düzenli ilaç kullanmayıp beslenmelerine dikkat etmeyen şeker hastalarının oruç tutmaları sağlıkları açısından riskli olabilir. Doktorları ile görüşerek oruç tutabilirler.
Kan şekeri 140’ın altında olan ve insülin iğnesi kullanmayan tip iki şeker hastaları bir uzmandan ramazan beslenmesi programı alarak ve doktorları ile ayarladıkları antidiabetik ilaçlarını düzenleyerek oruç tutabilirler.
Oruç tutmak kişiyi manevi açıdan rahatlattığı için stresten uzak tutabilir.Ancak kan şekeri düştüğü durumlarda sinir sisteminin kontrolü zor olabilir. B vitamin grubundan destek alınabilir.
Oruç tutan şeker hastası sahura mutlaka kalkmalıdır.
Ramazan’da kanda ki şeker düzeyi ilk günlerde düşer, ancak ikinci haftadan sonra kan şekeri yükselmeye başlar. Vücudun yeni beslenme şekline alışması ile enerji kullanımı düzene girer.
İftarda vücudunuzun gereksiniminin üzerinde yemek yemek, pankreasın yorulmasına ve kan şekerinin artmasına neden olur.
Aşırı sıcaklar dolaşım sisteminde risk yaratabilir. Açlık ve susuzlukla mücadeleyi de zorlaştırabilir. Vücudunuzun bu adaptasyonunu kolaylaştırmak için güvenilir ve sağlıklı beslenme takviyeleri kullanabilirsiniz.
Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı