Otistik çocuklarda beslenme uygulamaları ve sorunları
Otizm genellikle yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan karmaşık bir gelişimsel ve nörolojik bir durumdur. beyin fonksiyonlarında, toplumsal etkileşim ve iletişim becerilerinin paylaşımları başta olmak üzere çocuk üzerinde etkiler yaratır. Klasik belirtileri, göz teması kuramama, diğer çocuklarla oynarken ilgi eksikliği konuşmanın gecikmesi sayılabilir. OTİZMİN bilinen bir nedeni yoktur. Ama, otizmin oluşmasında genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığına inanılır.
Otizm Amerika’da her 150 çocuktan birinde görülmekte. Zira her yıl otizm sebebiyle tedavi gören çocuk sayısı gittikçe artmakta. Yaklaşık%10 dan %17 lere yükselmiş durumdadır. Erkek çocuklarda kızlara oranla dört kat daha sık görülür.
Otistik olan kişiler genellikle hareketleri ve sevdikleri davranışları tekrarlamayı severler ve obsesif davranışları vardır. Bu tür davranışlar alışkanlıkları ve yemek tercihlerini etkileyebilir. Yeme davranış bozuklukları oluşarak sağlık sorunlarına yol açabilir: Peki bunlar neler?
1- Sınırlı besin seçimleri veya sevmedikleri gıdaların çok olması:
Otistik bir çocukta tat, koku, renk veya besinlerin dokularına hassas olabilirler. Bu hassasiyetleri gösteren çocuklar bazı gıdaları sınırlandırabilir veya tamamen tüketmekten kaçınırlar.Bazen bu bütün besin gruplarına karşı olabilir. Otistik çocukların genelde tüketimden kaçındıkları ortak gıdalar meyveler, sebzeler ve kaygan veya yumuşak besinleri içerir.
2- Yeterli Gıda tüketememe:
Otistik Çocuklar konsantrasyon zorlukları yaşadıkları için uzun bir süre beslenme görevi üzerinde masada oturarak çalışamayabilirler. Dolayısıyla otistik bir çocuğun oturup baştan sona bir tabak yemek yemesi çok zor olabilir.
3- Kabızlık:
Bu sorun genellikle otistik bir çocuğun kısıtlı miktar yiyecek seçenekleri yaratmasından kaynaklanır. Bu sorun bol sıvı ve düzenli fiziksel aktivite, yüksek lifli diyet ile çözülebilir.
4- İlaç Etkileşimleri:
Psikiyatristlerin kullandıkları ritalin gibi otizmde kullanılan bazı uyarıcı ilaçlar, kısa vade de iştahı kapatır. Bu durum da sınırlı miktarda yiyecek tüketen bir çocuk için tüketim miktarının iyice azaltabilir. Sonucunda çocuğun büyüme ve gelişmesi etkilenir. Otizmde kullanılan diğer ilaçlar iştah arttırabilir veya bazı vitamin ve minerallerin emilimini de etkiler. Otistik çocuğunuz var ve ilaç alıyorsa, olası yan etkileri doktorunuza mutlaka danışın.
Glutensiz veya kazeinsiz beslenmenin otizme etkileri?
Bazı otistik çocukları olan aileler glutensiz veya kazein içermeyen diyetin otizm belirtilerini düzelttiğini hissettiklerini söylüyor. Glutenbuğday, çavdar ve arpada bulunan bir protein türüdür. Kazein sütte bulunan bir proteindir.
Bugüne kadar yapılan , kontrollü bilimsel çalışmalar bunun anlamlı bir gerçek olmadığını kanıtlanmış. Ancak, bazı çocuklarda bu proteinler kullanılmadığında bazı semptomların azaldığı rapor edilmiş. Bu kararı doktorunuz ve diyetisyeninize danışmadan vermeyin.Bu proteinlerin beslenmeden çıkartılması besin öğelerinde eksiklikler oluşmasına ve büyüme problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir.Aslında çocuğunuz otizmli olsun ya da olmasın sağlıklı beslenmesi , büyüme ve gelişmesinin yeterli olması ve doğru beslenme davranışlarının gelişmesi için bu konuda beslenme uzmanı ile görüşerek önerilerini alın…
Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı