Pırasa; yakın akrabaları sarımsak ve soğan gibi popüler olmasa da onlar kadar değerli besin içeriğine sahiptir. Eğer beslenmenizde pırasaya yeteri kadar yer vermiyorsanız “allium” ailesinin bu değerli üyesinin aşağıda belirttiğim faydalarını okumanızı öneririm.
100 gram taze pırasada 83 gram su, 1.5 gram protein ve 14 gramkarbonhidrat ve eser miktarda yağ bulunur. Vitamin ve minerallerden oldukça zengin olan pırasa özellikle A, B6, folat, C ve K vitaminleriyle demir, magnezyum ve manganez yönünden zengindir.
Düşük kalorisine karşılık içeriğindeki yüksek lif oranıyla daha uzun süren doygunluk hissi sağlar,bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığın önlenmesi ve giderilmesine yardımcı olur. İçeriğindeki lifler sayesinde sindirim sistemini temizleyerek toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
Pırasa, bir flavonoid olan kaempferol açısından çok zengindir. Kaempferol, nitrik oksit üretimini arttırarak kan damarlarının rahatlatır ve hipertansiyon riskini düşürür. Kaempferol, reaktif oksijen türlerine karşı kan damarlarının korunmasında rol oynar. Bu özelliği sayesinde kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. İçeriğinde bulunan yüksek miktarda folat, homosistein seviyesini düşürerek yine kalp sağlığının korunmasında etkili olan bir diğer unsurdur. Yeterli folat alımı hamilelikte de son derece önemlidir. Folat eksikliğinin doğum kusurlarına neden olduğu bilinmektedir.
Pırasa tıpkı sarımsak ve soğan gibi sülfür bileşiklerinden zengin bir besindir. Bu bileşiklerden zengin olan besinlerin kanser önleyici etkisi olduğu araştırmalarda gösterilmiştir.Özellikle prostat, mide ve kolon kanserine karşı koruyucu etkisi bilinmektedir.
Pırasa A vitamininden çok zengindir. 100 gram pırasa tükettiğinizde günlük A vitamini ihtiyacınızın yarısını karşılamış olursunuz. A vitamini oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin ve enfeksiyonlarla savaşan beyaz kan hücrelerinin sağlıklı gelişiminde rol oynar.A vitamini retinanın korunmasını sağlayarak göz sağlığının korunmasında etkili olur. Pırasa aynı zamandan lutein ve zeaksantinden de çok zenginidir. Bu bileşikler de gözdeki dokuları oksidatif stresten korur ve bu sayede katarakt ve yaşlanmaya bağlı gelişen makula dejenerasyonunun önlenmesinde fayda sağlar.
Pırasa şaşırtıcı derecede iyibir C vitamini kaynağıdır. 100 gram pırasa tükettiğinizde günlük C vitamini ihtiyacınızın %20 sini karşılamış olursunuz. Pırasa demir yönden de oldukça zengin bir besin ve 100 gram tüketildiğinde günlük ihtiyacın %25 ini karşılanabiliyor. Demir içeren besinlerin C vitamini içeren besinlerle birlikte alınması önerilir çünkü C vitamini demir emilimini arttırır. Pırasa ise bu bağlamda özel bir besin çünkü her ikisinden de zengin. Demir eksikliğine bağlı anemisi olanlar için ideal.
Pırasayı yemeklerinizde, çorbalarınızda, salatalarınızda ve hatta böreklerinizde değerlendirebilirsiniz. Bağışıklığın korunması ve güçlendirilmesinde etkili olan A ve C vitaminlerinden zengin olan pırasayı içinde bulunduğumuz kış aylarında mutfağınızdan eksik etmeyin derim.
Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı