Premenstruel sendrom ve beslenme ilişkisi

Şimdiye kadar takip ettiğim pek çok kadın danışanım da period dönemleri yaklaştıkça vücutlarında şişme, göğüslerinde ağrı, anksiyete şikayetleri, duygusal dalgalanmalar, tatlı tüketme isteğinde artış en belirgin PMS semptomları olarak karşıma çıktı.

Period dönemlerinde kadınlarda vücut ısısı yaklaşık 1 derece yükselmekte ve aslında metabolizma da da artış bilinmektedir. Bununla beraber fazla tuz tüketiminin de tetiklediği ödem oluşması da sık görülen diğer bir semptomdur.

Aslında 200 den fazla semptom PMS ile ilişkilendirilmektedir.

FAKAT BAŞLICA DUYGUSAL SEMPTOMLAR:

Asabi davranışlar, gerginlik,ve dysphoria (mutsuzluk), uykuya dalmada güçlük (insomnia), başağrısı, yorgunluk, duygusal dalgalanmalar, çevreye karşı hassasiyet.

FİZİKSEL SEMPTOMLAR:

Karın ağrısı, vücutta şişmeler, sivilcelenme, kas ağrıları , kabızlık , çikolata yeme isteği görülebilir.

PMS’ YI ARTIRAN RİSK FAKTÖRLERI:

Yüksek kafein alımı, sigara kullanımı, magnezyum, manganez, ve E vitamini tüketiminde eksiklik. Bgrubu vitaminlerin özellikle B6 vitamini düşük almanın da bu sendromda etkili olduğu düşünülmektedir.

BESLENMEDE NELERE DİKKAT EDELİM

Sonuç olarak bu araştırmalar ışığında sağlıklı beslenme ilkeleri baz alınarak, kafein tüketiminin, şeker tüketiminin, sodyum tüketiminin azaltılması, posa alımının arttırılmasının önerildiği kaynaklar mevcuttur.

Egzersiz yaparak stres hormonlarını azaltıp seratonin ve endorfin salgısının arttırılması sağlanmalı.

Bazı kaynaklarda 1200 mg kalsiyum alımı, 400IU vitamin E kullanımının efektif sonuçları görülmüş.

Triptofan , magnesyum, manganez, B6 vitamini tüketimi beslenmede desteklenmeli.

Gamma- linoleic acid olarak bilinen (GLA) tabletlerinin tüketilmesinin de ciddi bilimsel verilere dayanmasa da effektif olduğu vakaların bulunduğu da görülmüş.

Bu dönemi sıkıntılı yaşıyorsanız bir beslenme uzmanı ile besin tüketimlerinizi gözden geçirin.

Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı