Canlı mikroorganizmalar içeren probiyotik takviyelerin, bağırsaklardaki sağlıklı bakterileri arttırarak insan sağlık üzerinde sayısız faydalar sağladığı bilinmektedir. Bu bilginin sonucunda da probiyotik takviyeleri kullananların sayısı hızla artmıştır. Siz de bu takviyelerden yararlanıyorsanız ve onları ne zaman, nasıl almanızın daha iyi olacağı konusunu merak ediyorsanız bu sorunuzun yanıtını yazının devamında bulabilirsiniz.
Neden probiyotik kullanılır?
Hastalıklar, antibiyotik kullanımı ve kötü beslenme sonucunda bağırsaklardaki yararlı bakterilerin sayısı azalır ve zararlı bakterilerin sayısı artar. Probiyotikler ise bu kötü gidişatı bağırsak bariyerini güçlendirerek ve sağlıklı bakterilerin çoğalmasını sağlayarak düzeltir.
Probiyotik takviyeler yoğurt, kefir ve lahana turşusu gibi bazı fermente gıdalarda doğal olarak bulunan canlı mikroorganizmaların alımını sağlar. Bu fermente gıdalar kan basıncı, kan şekeri, tansiyon ve kilo üzerinde olumlu etkiye sahiptir.
Fermente gıdaları düzenli tüketmeyen kişilerin probiyotik takviyeler alarak bağırsak ve genel sağlıklarını koruması önerilmektedir.
Probiyotik takviyelerin alım zamanı önemli mi?
Bazı probiyotik üreticileri ürünlerinin aç karnına alınmasını önerirken bazıları ise yemekle alınmasını tavsiye etmektedir.
İnsanlardaki bakteri miktarını ölçmek zor olsa da bununla ilgili bazı araştırma verileri bulunmaktadır. Bu araştırmalara göre;
Saccharomyces boulardii mikroorganizmalarının öğünle ya da aç alımı sonrasında eşit sayıda hayatta kaldıkları gösterilmiştir. Diğer yandan Lactobacillus ve Bifidobacterium mikroorganizmaları ise yemekten 30 dakika öncesine kadar en üst düzeyde hayatta kalmaktadır.
Probiyotikleri yemekle ya da aç karnına almanızdan daha önemli olan şey ise düzenli kullanımıdır. Bir ay süren bir çalışmada probiyotiklerin ister yemekle ister aç karnına alınsın bağırsak mikrobiyomunda olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir.
Probiyotiklerin etkisinde beraberinde alınan gıdaların rolü olabilir mi?
Belirli gıdaların probiyotik takviyelerin etkilerini optimize edebileceğine dair bazı araştırma verileri bulunmaktadır.
Bir araştırmada probiyotik mikroorganizmaların hayatta kalma oranlarına bakılmıştır. Çalışmada yulaf ezmesi-az yağlı süt, elma suyu ve su ile 3 farklı şekilde probiyotik alımı yapılmış ve su ya da elma suyuna göre yulaf ezmesi-az yağlı süt ile alımın mikroorganizmaların hayatta kalma oranlarını arttırdığı belirlenmiştir.
Bu çalışmaya göre az miktardaki yağ sindirim sistemindeki bakteriyel sağkalımı arttırmaktadır.
Lactobacillus probiyotikler ayrıca asidik ortamlarda glikoza bağlanır. Bu yüzden şeker veya karbonhidratlarla birlikte alındığında daha iyi hayatta kalabilirler.
Probiyotik takviyesinin şekli etkisi üzerinde rol oynar mı?
Probiyotik takviyeleri kapsül, tablet, toz ya da damla gibi farklı şekillerde olabilmektedir.
Probiyotik takviyelerdeki mikroorganizmalar mide asidi ve enzimlerine genellikle dayanıksız oldukları için kalın bağırsakta kolonileşmeden önce zorlu bir yaşam mücadelesi verirler.
İster aç ister tok karnına alın tablet ve kapsül formundaki probiyotikler toz ve damla formundakilere kıyasla mide asitlerine karşı daha dayanıklı olacak ve bunun sonucunda da bağırsaklarda daha fazla faydalı bakteri oluşacaktır.
Lactobacillus, Bifidobacterium, and Enterococci bakterilerinin diğer tip bakterilere göre mide asidine karşı daha dayanıklı olduğu bilinmektedir.
Probiyotiklerin yan etkileri var mı?
Probiyotikler sağlıklı bireylerde genellikle yan etkiye neden olmaz. Ancak gaz ve şişkinlik gibi bazı belirtilerle karşılaşılabilir. Bu belirtiler geçicidir ve gece alım yaparak belirtilerin yaşanması riski azaltılabilir.
Antibiyotik kullanımı kaynaklı ishal riskini azalatmak için probiyotik kullanılabilir. Antibiyotik ve probiyotik birlikte alınabilir, güvenlidir.
Başka ilaçlar ya da takviyeler kullanıyorsanız, doktorunuza muhakkak danışmalısınız. Çünkü probiyotikler kullandığınız ilaç ile etkileşime girebilir.