Ramazan ayında beslenme önerileri (2)

Ramazan ayında manevi ve metabolik detoks dedik biraz beslenme hakkında ipuçları verdik.

Peki Ramazan’da başka nelere dikkat etmelisiniz?
Ramazan ayında, oruçlu olduğumuz zaman mide ve sindirim sistemimiz farklı çalışmaya başlar, bu nedenle yemek yerken bir çok şeye dikkat etmek sağlığımız üzerinde olumlu etkiler yaratır.
Size ufak ipuçları:

Yaklaşık 12 saat dinlenmeye çekilen mideye aniden çok yoğun yüklenmek, sindirim sorunlarına neden olabilir. Orucunuzu hafif yiyeceklerle açın. Eğer yapamıyorsanız tek çeşit yemek tüketin. 2 saat sonra tekrar ara öğün yapın.

Ramazan ayı süresince yapılan başlıca beslenme hatalarından biri de az meyve yemektir. Günde en az 2 porsiyon meyveyi çiğ ya da komposto olarak tüketin.

Ramazan ayında oruçlu olduğumuz için kan şekeri dengesinin bozulması ile tatlı ihtiyacı artabilir. Bu gereksinim kalorisi azaltılmış tatlılarla giderilmeli.Yağlı ve ağdalı tatlılar yerine hoşaf, komposto veya sütlü tatlılar yiyin.

İftar sırasında yemekle birlikte çay ve kahve içmek yemeklerden alınan vitaminlerin fizyolojik etkilerini azaltabilir. Bu içecekleri yemekten bir süre sonra içmenizde yarar var.Özellikle oruç tutan anemik kadınlar daha dikkatli olmalı.

Ramazan’da kilo vermek istiyorsanız günlük almanız gereken kaloriyi iftar ve sahur öğünlerine paylaştırın. Sebze ve meyve gibi düşük kalorili besinlere ağırlık verin. Hareketsiz kalmayın. İftardan sonra mutlaka yürüyüş yapın.

Mutlaka sahura kalkın. Bu şekilde hem aç kaldığınız süre azalır hem de metabolizmanız daha az yavaşlar.

Kolesterolünüz yüksek ve oruç tutuyorsanız iftar öğününde kırmızı et ve tereyağı tüketimini sınırlamanız, haftada en az 1-2 kez balık ve kurubaklagil yemeniz gerekiyor.

Oruç tutarken vücut uzun süre susuz kalacağı için, iftar ve sahur arasında bol su içmeye özen gösterin.

Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı