Mayalanmış bir süt içeceği olan kefir bizim geleneksel içeceklerimizden. Oysa ki batı dünyası onu tıpkı yoğurt gibi yeni keşfetti. Kefir süt ürünleri grubundaki en değerli besinlerden biri olmasına karşın süt, peynir ve yoğurda kıyasla kefiri genellikle çok daha az tüketiriz. Sanırım bunun nedeni tadının pek çokları için çok hoş olmaması…
Kefir, pek çok besin ögesinden zengin olmakla birlikte onu özellikle değerli kılan özelliği bağırsak dostu bir içecek olmasıdır. Tıp biliminin atası kabul edilen Hipokrat’ın”Tüm hastalıklar bağırsakta başlar” sözünü doğrulayan yakın dönem bilimsel çalışmalar sonucunda bilim dünyası, bağırsak sağlığını koruyan pre ve probiyotik özellikteki besinleri mercek altına almışlardır. Bağırsak sağlığının tüm vücut sistemlerinin sağlıklı işleyişinde rol oynadığının bilimsel çalışmalarla kanıtlanması, bağırsak sağlığınıkoruyan faydalı bakterilerden zengin yoğurdu ve kefiri ilgi odağının merkezine oturtmuştur.
Kefirin içeriğinde bulunan (yoğurtta da bulunur) canlı organizmalar bağırsaklarımızın doğal yapısında bulunan faydalı bakterilerdir. Bu faydalı bakteriler bağırsaklarımızdaki zararlı bakterilerin çoğalmasını önleyerek bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı olurlar. Kefirdeki probiyotik özellikteki bu bakteriler yoğurtta bulunanlara kıyasla 3kat fazladır ve dolayısıyla bağırsak sağlığına etkisi açısından kefir yoğurttan çok daha değerlidir.
Kefir içeriğindeki yararlı bakterilerin yanı sıra protein, vitaminler, mineraller,enzimler ve diğer besin ögeleriyle insan sağlığı için sayısız faydalar sağlar. Özellikle kalsiyum, fosfor ve magnezyum mineralleri ileA, C, D ve K vitaminleri, biotin ve triptofandan çok zengindir.
1 bardak (250 ml) kefir günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık%30’unu karşılamaya yeterlidir. Diğer süt ürünlerindekine benzer miktarda kalsiyum bulunur ama süt yerine kefir tükettiğinizde aynı zamanda bağırsak sağlığı için gerekli olan probiyotikleri de bonus olarak almış olursunuz. Laktoz duyarlılığı sebebiyle süt içemeyenlerin de tercih edebileceği bir içecektir kefir.
1 bardak kefir tükettiğinizde yaklaşık 10 gram protein almış olursunuz. Üstelik kefirdeki protein tüm esansiyel aminoasitleri içerir. Çok iyi bir protein kaynağı olması sebebiyle vücut geliştirenlerin tercih ettiği bir içecektir. İçeriğindeki triptofanın sinir sistemini rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Kefir,kalsiyum ve magnezyumdan da zengindir ki her iki mineralin sinir sisteminin sağlıklı işleyişinde rolü bulunmaktadır.
Kefir biyotin (B7 vitamini) açısından eniyi kaynaklardan biridir. Biyotin diğer B grubu vitaminlerin vücut tarafından emilmesinde görevlidir. Vücutta B grubu vitaminlerin yeterli olması böbrekler, karaciğer ve merkezi sinir siteminin normal işleyişi içingereklidir. Cilt ve saçların sağlıklı görünümünü sağlar ve enerji üretimini teşvik eder. Ayrıca depresyonda olan kişilerde gelenllikle B grubu vitaminler eksiktir.
Glisemik indeksi çok düşüktür ve kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olmayan kefir uzun süren tokluğa ve dolayısıyla kilo kontrolüne yardımcıdır. 1 bardak yağlı sütten yapılmış kefir yaklaşık 150 kaloridir. Yağsız kefir için bu miktar 100 kalori civarındadır.
Marketlerde satılan kefir ürünleri oldukça pahalı ama evde kendiniz kefir taneleri temin edip süte mayalayarak kefir içeceği elde edebilirsiniz. İnternet ortamında kefir yapımına ve kefir tanelerinin teminine ilişkin çok sayıda bilgiye kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı